46

На винения мондиал в Сицилия: Избират най-доброто сладко и ликьорно вино

Дегустация на сладки и подсилени вина стартира днес в Сицилия. Надпреварата за най-добър еликсир се организира за първи път от международния винен мондиал Concours Mondial de Bruxelles. В проявата ще се включат производители от цял свят, които са предоставили за оценка над 500 проби. В продължение на четири дни те ще се оценяват от 50 съдии - между които еножурналисти, винопроизводители, търговци и преподаватели от четири континента.

Сицилианските вина са изключително добре представени в състезанието. От района на Марсала, дал име на емблематичното местно вино,  до остров Пантелерия, вулканичните Еолийски острови, както и от Ното и Сиракуза. Сицилия може да се похвали с вековно лозарско наследство и дългогодишни традиции. В западната част на острова вината марсала са носители на ценностите, свързани със сладките и подсилените вина. Подсилено, или т.нар. ликьорно, вино е това, чието алкохолно съдържание е повишено с добавяне на алкохол към него.

Гроздето от Марсала е с древен произход и добър пример за почитани от времето традиции, които ги отличават от останалия свят.  Вината имат рядък интензитет и са толкова разнообразни, колкото и цветовете на уникалния пейзаж, сред който виреят лозята.

Произходът на ​марсала се свързва с далечното осемнадесето столетие. Смята се, че марсала е свързана с английския търговец Джон Уудхаус. По това време той пристига в пристанищния едноименен град и се запознава с местното вино, което се оставя да отлежи в дъбови бъчви. То му напомнило много на испанските и португалски подсилени вина, които по това време били популярни в Англия. И наистина, виното било много добре прието в родината на търговеца. По-късно той се връща в Сицилия и започва широко разпространение на виното.

При производството на ​марсала ферментацията протича по обичайния начин, но една част от гроздето се оставя за направата на подслаждащ агент, наречен мистела или кото. Мистела се прави, като се смесват изсушени гроздови зърна с винен алкохол, а кото ​- чрез топлинна редукция на гроздови зърна до получаването на гъст сироп. За вината марсала е задължително да бъдат подсилени с винен алкохол. Те имат 17- 20% алкохолно и 1,5- 7% захарно съдържание.

Ароматите, които покоряват, напомнят на ванилия, кафява захар, опушени кайсии. При някои вина могат да се доловят нотки, асоцииращи се с орехи, мед, тютюн, билки, ябълки, вишни и др. Вкусът на виното също е уникален. Експертите считат, че напомня на изтънченото шери.

Често вината марсала се използват за направа на различни коктейли, както и в сладкарската промишленост за производство на сладкарски изделия: тирамису, торти, сладкиши, десерти, кейкове и др. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?