Следвайте ни

Ставаме център за развъждане на месодайни говеда

Иначе ударно изнасяме телета за Косово. Предпочитаме на трапезата свинско и пилешко

viber icon

България има потенциал да стане геномен център на Балканите за развъждане на месодайни породи говеда. През последните няколко години секторът бележи възход, който го доближава до световната генетика. Това обяви по време на Стекспо 2019 Стоян Чуканов, председател на Управителния съвет на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България /АРМПГБ/.

Четвъртото издание на специализираното изложение за селскостопански животни се проведе в петък и събота в Международен панаир - Пловдив. На него се видяха ценни екземпляри от различни породи говеда и овце. Специално за проявата бяха пристигнали топ специалисти от САЩ, Шотландия, Франция и Австрия. Сред официалните гости бе Нанси Шилър - президент на Фондация "Америка за България", спонсор на Асоциацията. 

Партньори на АРМПГБ бяха от Асоциацията за развъждане на породата овце Лакон. Те се включиха за първи път в проявата с идеята, че телешкото и агнешкото месо трябва да се предлагат заедно. От АРМПГБ са на мнение, че развъдната дейност не може да бъде масов спорт и критикуваха програмата за селекционен контрол. И докато развъдната дейност е в разцвет, не се вижда ефектът от угоителните центрове, тъй като отбитите телета масово се изнасят за Косово, вместо да се угояват у нас.

Причината е, че нямаме традиции да консумираме телешко месо, затова пазарът е свит. От друга страна, то е сред най-скъпите меса в търговската мрежа, затова масово се предпочита пилешко и свинско месо, а в ресторантите рядко се поръчва говежди стек. Годишната консумация е 1 кг средно на човек, а цената в магазина на телешкия шол гони 18 лв.  

По неофициална информация годишно в Косово се изнасят между 30 и 50 хиляди отбити телета, които се угоявали там. Друг обезпокоителен факт е, че у нас годишно минавали през кланиците 30 000 животни, докато във фермите броят бил двоен. Това говори за сив сектор в месодайното говедовъдство, което засега е в сянката на по-популярното млечно говедовъдство.

По данни на Министерство на земеделието за последните четири-пет години месодайните крави у нас са нараснали два пъти, а месодайните овце над 60 процента. Около пет пъти са се увеличили месодайните крави под селекционен контрол и с 40% месодайните овце. За същия период има данни за официално изнесени 34 600 броя живи говеда от България.

У нас се отглеждат и развъждат 7 специализирани породи месодайни говеда - Херефорд, Абердин Ангус, Лимузин, Шароле, Обрак, Галоуей, Гаскон. Най-предпочитаната порода е Абердин Ангус. Тя се отглежда по-лесно и има най-дълъг живот.

Данни на Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството /ИАСРЖ/ сочат, че през 2018 г. общият брой контролирани животни от изброените породи е около 7600, отглеждани в 178 броя ферми. Специализираните месодайни животни заемат дял от 6,3% от общия брой контролирани говеда в страната. Фермите, в които се отглеждат тези животни, са 10% от всички под контрол.

По данни на отдел „Агростатистика“ преобладаващият дял от месодайните крави в страната (около 89%) се отглеждат в Южна България, като само в Южен централен район са съсредоточени 45,2% от тях (39 хил. бр.), следват Югозападен - 23,5% (20 хил. бр.) и Югоизточен район - 20,4% (17 хил. бр.).

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?