49

На "Агра 2023": Хинапени бонбони и фъстъци "Адата" с приз за иновации

Четири пловдивски научни института от системата на Селскостопанска академия получиха приз за иновации в раздел „Научни разработки“ в рамките на „Агра 2023“. Наградата на Института по зеленчукови култури „Марица“ е за технологична инструкция за приложение на компост при отглеждането на броколи. Институт по консервиране и качество на храните бе отличен с диплом за новия продукт хинапени бонбони с добавен подсл​адител.

Третото отличие е за изобретението на Института по овощарство - Пловдив: SLECI-аморегулиращо се и нискоенергийно напояване на основата на глина. Фурор направи и най-новият сорт фъстъци „Адата“, селектиран от доц. Станислав Стаматов от Института по растителни и генетични ресурси - Садово. Освен с диплом иновацията бе отличена и с плакет. Сортът има едри ядки и е устойчив на болести по фъстъците. На този етап се изследва от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол.

Хинапени бонбони с добавен подсладител получиха приз за иновации от "Агра 2023"

 

В категорията „Машини и инвентар за растениевъдството“ диплом за иновативен продукт получи изложителят „Ви Би Ел Трейд“ ООД за електронна косачка за индустриални цели, произведена от чешката компания Raymo Electric. За поредна година „Байер България“ спечели диплом за разработката на консорциума „Хербицид Хусар Клас“. Електронната система за хранене на свине майки Schauer Compident на австрийската компания Schauer Agrotronic GmbH, представена от "Агритоп",  получи диплом за иновативен продукт в раздела „Машини и инсталации за животновъдство“. В същия раздел с плакет и диплом за иновация от "Агра 2023" бе отличена немската автоматизирана мобилна ферма за кокошки носачки.

В раздела за иновации в хранително-вкусовата промишленост с диплом бяха отличени две технологии и два иновативни продукта: това са технология за производство на свинска мас с черен трюфел, технология за преработка на шипки без въглероден отпечатък,  100% чисто олио и шот за пиене с цинк, витамин С и прополис. 

В конкурса за иновации  бе отличена също креативността на дизайнерите на изложбени щандове и на опаковките на продукти. Голямата награда „Кристален тетраедър“ грабна експозицията на „Сами Агро“ с дизайнер Веселин Мечкуев. С грамоти в раздела „Експозиционен дизайн“ бяха отличени също арх. Тодор Василиев за  експозицията на фирма "Ником" и инж. Гюлбеяз Хасан за експозиция в модулна структура „Винария“ и „Фудтех“. Отличията връчи председателят на специализираната комисия и председател на УС на Националната асоциация за дизайн академик Сашо Драганов. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?