49
Следвайте ни

МЗХГ: Евросредствата по Подмярка 4.2 не са спрени, не вярвайте на политически провокации

Новият прием по схемата ще стартира до 15 октомври, с бюджет близо 390 млн. лева

viber icon

До 15 октомври ще бъде открит новият прием по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Новият прием ще бъде със срок за кандидатстване не по-кратък от 4 месеца, като се очаква той да бъде до края на месец февруари 2022 г., съобщиха от МЗХГ.

Във връзка с появилите се спекулации в публичното пространство, че се спират европейски средства по програмата, от Министерство на земеделието уточняват, че това са политически провокации, които не отговарят на истината.

От аграрното ведомство припомнят, че приемът за инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти бе прекратен временно вчера.  Това се налага поради необходимостта от прецизиране на текстовете,  възникнала в хода на преговорния процес с Европейската комисия. По тази причина ще бъде актуализиран текстът, свързан с допустимостта на кандидатите и изискването за 36 месечна история на обекти за преработка на селскостопански продукти, в които е извършвана дейност по преработка. Актуализираните условия за кандидатстване по подмярката, включително всички приложими документи, ще бъдат качени на сайта на МЗХГ за обществено обсъждане със заинтересованите страни в началото на месец октомври.

Бюджетът, предвиден по процедурата, ще бъде запазен в размер на близо 390 млн. лева. Приемът ще бъде насочен към инвестиции за подобряване на цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособността на предприятия от хранително-преработвателната промишленост. Чрез подмярката ще се стимулира по-добро използване на факторите за производство, въвеждане на нови продукти и подобряване на качеството и безопасността на храните и тяхната проследяемост.

Временното преустановяване на приема няма да наруши правата и интересите на кандидатите, подали документи до момента. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?