46
Следвайте ни

МЗХГ: Дървата за огрев са скъпи, защото хората се презапасяват

viber icon

Дървата за огрев поскъпват заради презапасяването на населението, посочва земеделското министерство в съобщение на сайта на ведомството. 

 Предвид нарастващите цени на останалите енергоносители в последните месеци, част от населението се насочва или връща към закупуване на дърва за огрев в по-големи количества от необходимите им, което неминуемо оказва натиск върху пазара, от който се възползват търговците чрез повишаване на крайните цени до потребителите, предупреждават от министерството.

Повишение на цената се отчита при фирмите, които транспортират дървесината, и върху които МЗХГ не е в правомощия и не упражнява контрол.

Традиционно, през този период на годината се наблюдава повишено търсене на дърва за огрев. 

Независимо от това, през настоящата година държавните горски предприятия са определили общо 1,054 млн. пространствени куб. м. за директни продажби на населението, като при пет от общо шестте държавни горски предприятия планираните за предоставяне количества надвишават отчетените реализирани за предходната 2020 година – общо със 140 хил. пространствени куб.м, с което се гарантира задоволяване потребностите на местното население. В случай на необходимост държавните горски предприятия имат готовност да предоставят и допълнителни количества дърва за огрев.

До момента чрез директни продажби на физически лица са реализирани дърва за огрев в размер на 640 хил. пр. куб.м. за задоволяване потребностите на 88 000 броя домакинства. От тях чрез продажби от временен горски склад са реализирани 454 хил. пр. куб. м., а останалите 186 хил. пр. куб. м. са от продажби на корен. Наличните добити дърва на временен горски склад или централен склад за продажба от държавните горски и ловни стопанства на физически лица по списъци от кметствата към днешна дата възлизат на 15 000 пространствени куб. м.

Освен количествата, предоставени чрез директни продажби от държавните горски и ловни стопанства за задоволяване потребностите на местното население по списъци предоставени от кметовете, към 27 октомври 2021 г. държавните горски предприятия, чрез техните териториални поделения, са реализирали продажба на общо 1 милион и 507 хиляди плътни куб. метра дървесина от категорията „дърва“ (2 милиона и 685 хил. пространствени куб. м.) на юридически лица и еднолични търговци, чрез които те също достигат на свободния пазар.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Другата гледна точка

Другата гледна точка

28.10.2021 | 11:17

Хората се презапасяват, защото дървата поскъпват постоянно! По този начин те, хората, правят един вид дългосрочна инвестиция чрез покупката на дърва. Дървата храна и вода не искат, зимата винаги ще има нужда от тях. Запитайте се защо навсякъде по Света, където пазарната икономика не е уродлива свързана с разни дърти комунистически монополисти - "капиталисти", когато оборотите станат по-големи, цената на стоката ПАДА? Защо у нас НЕ Е ТАКА, а е НАОБРАТНО?

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?