49

Мушкатото се подстригва преди зимен сън

Подготовката на мушкатото за зимата е важен етап от живота на растението. Задължителна процедура е подрязването, което трябва да се извърши правилно. Това помага на мушкатото да си почине и да натрупа жизнена енергия, така че през пролетта отново да ни зарадва с изобилие от листа и красив цъфтеж.

Препоръчва се резитбата да се извършва с градинска ножица, чиито остриета са третирани с препарат срещу гъбни и бактериални болести. Не можете да използвате ножици за резитба, тъй като те силно прищипват ствола, а това може да доведе до скорошно изсъхване. Важно е също подрязването да се извършва, след като почвата в саксията е изсъхнала напълно. Разрезът също трябва да се третира с препарат, който ще предпази растението от зарази.

След като подрежете растението, внимателно го извадете от саксията, отстранете пръстта от корените и подрежете кореновата система. Подстриганите мушката могат да прекарат есента и зимата в малка саксия, пълна със субстрат, състоящ се от 1 част горски торф, 1 част почва и 1/3 част зеолит или перлит. 

За да може мушкатото да развие силна и здрава коренова система, почвата трябва да се третира с вода с добавяне на 1 чаена лъжичка микориза и 1/2 чаена лъжичка вермикомпост от червен калифорнийски червей. Преди засаждане в земята, кореновата система на подрязаното мушкато също трябва да се накисне в този разтвор. Следващото поливане на растението се извършва, след като почвата в саксията е напълно суха.

Най-подходящите места за съхранение през зимата са избените помещения, остъклените балкони или стълбищата. От тези три варианта, все пак е за предпочитане първият, защото само на тъмно растението заспива и развитието му спира. 

Известни са и някой нетрадиционни методи за съхранение на мушкато през зимата. Един от тях е растенията да се изкоренят и почистят и да се окачат на простор. Това се извършва в хладно и тъмно помещение, като корените трябва да сочат нагоре.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?