Следвайте ни

Моравото рогче поврежда ръжта и хляба

Негови жертви са над 170 вида житни култури

viber icon

През последните години производството на ръж в страната непрекъснато се увеличава. С това нараства и опасността от позабравената, но винаги готова за епифитотии болест по житните - мораво рогче, предупреждава farmer.bg. Ръжта е най-чувствителната култура на това гъбно заболяване, затова е добре да се замислим какви защитни практики да предприемем срещу спорите на Claviceps purpurea. За да знаем какво трябва да направим, трябва да си припомним биологичните особености на болестта. Моравото рогче е гъбно заболяване по зърнено-житните култури, като в най-голяма степен се развива по ръжта. Червено-виолетовите телца, видими с просто око, са едно от състоянията, през които преминава жизненият му цикъл, известно като склероциев стадий. Моравото рогче не напада само ръжта. Негови жертви стават повече от 170 вида други житни растения - културни и диви. От моравото рогче, особено в миналото, често са страдали и хората, когато са консумирали хляб, приготвен от ръжено брашно със склероции на паразитната гъба.


Добрият агроном не ограничава своето внимание по отношение на тази болест само върху ръжта. Той трябва да обърне внимание и на плевелната растителност около полетата, тъй като тя се явява огнище за разпространение на спорите. Разбира се, не би трябвало напълно да унищожим екологично ценните синори и межди между полетата, но окосяването или мулчирането на тревостоя преди цъфтеж е добра земеделска практика. Втори биологично съществен факт: Източниците на инфекцията са склероциите на гъбата, които се намират на почвената повърхност. Напролет, но едва след изкласяването на ръжта, попадналите в почвата и презимували в нея плодни тела покълват. Заразяването става по време на цъфтеж. Оттук следва, че колкото по-разтеглен е периодът на опрашване (например при влажно и хладно време), толкова по-голяма е опасността от заразяване.


ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ
Целта на профилактиката е да се имат предвид всички мерки, имащи влияние върху равномерния и бърз цъфтеж на зърнените култури, а именно: своевременна сеитба, внасяне на точно необходимите количества азот, управляване височината на стъблото с помощта на растежни регулатори. Не по-малко важно е да се обърне внимание и на посевната норма. Занижаването є води до силно братене, при което фазата на цъфтеж не протича едновременно. Опитите показват, че при понижаване на посевната норма от 350 на 150 кълняеми семена на кв. м, пораженията от болестта почти се удвояват. Изборът на сорт е много важен момент. Вследствие на повишеното количество цветен прашец и съответно ускореното опрашване на популационните сортове (не хибридни, а директни), ги прави много по-малко податливи на заразяване от хибридните. През последните години в света вече се създават хибридни сортове ръж, които са устойчиви на заразяване от Claviceps purpurea. Още една профилактична мярка може да помогне за опазване от заразяване - това е смесването на директен и хибриден сорт при сеитбата. Директния сорт ръж представлява 10-15% и изпълнява функциите на източник на цветен прашец. Доказано е чрез опити, че поражението от болестта при такава смесена сеитба се намалява до 10-12 %.


ВТОРИЧНА ИНФЕКЦИЯ
При разглеждане на биологията на развитие на болестта може да се заключи, че заразяването дори на едно цветче, благодарение на опрашващите насекоми, може да доведе до вторична инфекция на другите класове. Заразените цветове образуват вместо зърна склероции, които до или по време на прибирането на зърното падат на повърхността на земята, а това означава начало на нов цикъл на развитие на болестта.
Ако поддържането на височината на стъблото в необходимото състояние или обработката на ожънатото зърно за отделяне на спорите (мероприятия свързани с допълнителни разходи) е невъзможно, тогава остава дълбоката оран, която ще предотврати успешното прорастване на спорите напролет.


ХИМИЯТА Е БЕЗСИЛНА
Химичните вещества имат ограничено действие върху моравото рогче. Макар че по литературни данни съвременните фунгициди дават намаляване на заразата до 40%, ефективно съвременно решение все още няма. Затова трябва да се знае, че най-важна в борбата с моравото рогче е профилактиката. А при държавната и световна търговия съществуват строги норми за допустимо съдържание на склероций в зърното. И това е абсолютно правилно, защото в склероциите се съдържат отровни вещества - алкалоиди, който водят до халюцинации и загуба на съзнание при човека.


Бръмбари и оси атакуват рапицата


Младият рапичен посев е уязвим на редица неприятели. Ако спешно се вземат мерки за тяхното унищожение, насаждението ще се отблагодари с висок и качествен добив. Бръмбарчетата на рапичната стъблена бълха се появяват късно през есента и се хранят с листата, като изгризват специфични ямички. Нападнатите растения изостават в развитието си и пожълтяват. Подобни повреди оказват и другите кръстоцветни бълхи (черната, светлокраката и кръстоцветната зелева бълха, обикновената вълнистоивичеста бълха). Чрез тази повреда, особено през есента след поникване на рапицата, последвано със засушаване и повишаване на температурата, кръстоцветните бълхи са в състояние само за няколко дни да унищожат посева. Надупчените и разкъсаните листа транспирират много повече вода, отколкото неразвитата още коренова система може да им осигури.


Осите от третото поколение на рапичната листна оса се появяват в края на лятото и летят до месец декември. Излюпените лъжегъсеници отначало изгризват ямички по долния епидермис, които не се забелязват. По-късно правят значими периферни нагризвания на петурата, за да остане от нея само централната нерватура.


Рапичният бръмбар може също да бъде силно вредоносен в есенните посеви на рапицата. Изгризва листната маса, а повредите са на хармани.


В рапичните посеви наесен се налага химичен контрол спрямо кръстоцветните бълхи, преди да са отложили яйцата си, срещу рапичния бръмбар при праг на вредност 2-3 бр. на кв. м, срещу рапичната листна оса при 5-6 лъжегъсеници на кв.м само с регистрирани дози и препарати.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?