Следвайте ни

Модната западна индустрия лудна по естествената вълна

Това е шанс за родните овцевъди да изнасят суровината, която у нас се изкупува на безценица

viber icon

 Българските овцевъди могат да решат проблема с ниската изкупна цена на вълната. Модната индустрия на Запад има все по-голям интерес към естествено оцветените вълни и производство на текстилни изделия от натурален цвят. Това има връзка и с повишеното внимание на обществото за опазване на околната среда.

Ако нашите фермери, които отглеждат местни български породи овце, се възползват от този интерес, мисля, че ще намерят ценна ниша, която ще допринесе за по-голяма устойчивост на производството им.

Това каза проф. Дойчо Димов, основател и председател на Сдружението за отглеждане и развъждане на автохтонните породи Бели и Вакли Маришки овце и преподавател в катедрата по животновъдни науки в Аграрния университет в Пловдив. Той препоръча овцевъдите да бъдат инициативни и предприемчиви и да търсят реализация за вълната в чужбина.  

Под негово ръководство се проведе традиционната есенна изложба на Маришките овце, чието 13-о издание се състоя на стадиона в Аграрния университет. В надпреварата за най-красиво мъжко и женско и дойно животно, както и за развъдни групи, се включиха 40 фермери с 305 овце от областите Пловдив, София, Пазарджик, Кърджали, Ямбол и Благоевград. За поредна година приз получи Павел Драганов от с. Дуванлий. Животновъдът, който преди две години бе сред наградените в конкурса на вестник "Марица" "Фермер на Тракия", има стадо с Бели Маришки овце. За същата порода отличие бе връчено и на Кирил Бекиров от Калояново, който участва за първи път в изложбата. Медал заслужи и най-младият участник -18-годишният Виктор Димов от с. Стряма. Той мечтае да стане ветеринарен лекар и да открие модерна зооклиника. 

Унизително ниските цени на вълната в България от години тормозят овцевъдите. Повечето от тях я изхвърлят или палят, тъй като стригането, което е 3-4 лв. за животно, излиза по-скъпо от кило вълна. Най-ниската изкупна цена е 20 стотинки за кг. Според цвета и качеството най-скъпата варира между 80 стотинки и лев, но малцина са търговците, които плащат тази цена. Фермерите разчитат някой по-деен техен колега от Сдружението или опитен търговец да издири чуждестранен купувач за вълната и да организира експорта.  

Сдружението за отглеждане и развъждане на Бели и Вакли Маришки овце е учредено през 1990 г. в Пловдив. Днес в него членуват 111 животновъди от цялата страна. Целта е съхранение на Белите и Вакли Маришки овце като ценни овцевъдни генетични ресурси, преодоляване на риска от изчезването, както и усъвършенстването им по пътя на чистопородното развъждане. Вакла Маришка овца е с предназначение добив на вълна, мляко и месо. Тя е местна порода, създадена в района на запад и на север от град Пловдив. В миналото е била известна под наименованието малоконарска овца, овца от Пловдивско или овца от поречието на Марица. Характерният ареал на разпространение на породата са селата на Пловдивска и Пазарджишка област. Бялата Маришка овца също е местна порода, създадена в района около град Пловдив. Тя се отглежда в стадата на потомствени овцевъди и се развъжда чистопородно. В миналото е била известна под наименованието Първомайска овца или Пловдивско-първомайска овца. Днес тя се среща в някои села на изток и на север от Пловдив. Вълната около главата не се стриже и с годините се оформя тъй наречената “качулка”.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?