Следвайте ни

Модерен завод в Пловдивско ще произвежда сушено кисело мляко и кюнефе

viber icon

Сушено кисело мляко ще се произвежда в модерното предприятие за преработка на мляко и производство на млечни продукти край село Желязно. Продуктът е част от новата серия хранителни изделия, които ще излизат от фабриката. Освен сушеното кисело мляко там ще се майсторят още емблематичният азиатски десерт кюнефе (който ще се замразява),  крема сирене, хумус от сусам, арабски хляб и различни видове салати.

За да се създадат условия за бъдещо разширение на производството, предстои обединение на два парцела, съседни на млекопреработвателното предприятие. Според инвестиционното намерение, внесено в РИОСВ- Пловдив, планът предвижда изграждане на още две сгради - едната с площ около 1500 кв. м, а другата ще се простира върху 4000 кв. м. В едната сграда ще се произвежда сушено кисело мляко, крема сирене и замразено кюнефе. На същото място суровото мляко ще се приема, съхранява, пастьоризира и преработва до кисело мляко. В другата сграда ще се произвеждат  тахан от сусам, пити и няколко вида салати. Готовите продукти ще се опаковат и съхраняват в хладилна камера. С новата инвестиция ще се разкрият близо 100 работни места.

Тя е инициатива на „Номан Ал-Джунейди Къмпани“ ЕООД, с едноличен собственик палестинецът Нуман Х Н Алжнеди. По данни на ДАКСИ дружеството е регистрирано през 2014 г. с основен предмет на дейност производство и преработка на мляко и млечни продукти и  търговия с тях. Уставният капитал при учредяването е бил 50 000 лв., който към днешна дата е увеличен на 4 586 100 лева. В момента дружеството осигурява хляб на 34 души, видно от регистъра на НОИ.

Любопитна подробност е, че от 2014 до 2018 г. фирмата няма приходи от продажби, но е осигурявало различен брой работници - от 1 през 2015 г. до 4 през 2018 г. Производствената дейност се раздвижва година по-късно, при което работната ръка се увеличава до 20 и продължава да расте. С новата инвестиция ще се осигури препитание на близо 140 души.

Компания със 115-годишна история

"Номан Ал-Джунейди Къмпани" ЕООД - България е част от Noman AlJuneidi Company. Компанията е създадена през 1905 г. в Йордания и е специализирана в производството на млечни храни и напитки. Модерното млекопреработвателно предприятие в село Желязно е изградено по Подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/ маркетинг на селскостопански продукти“ от Мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Там се произвежда екзотичното сирене халуми от козе и овче мляко,  кашкавал и др. млечни продукти. Суровината се изкупува от ферми, първа категория. Голяма част от продукцията е за експорт. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?