Следвайте ни

Моделът "свеж плод" зацикли

viber icon

Преди няколко месеца заместник-министър Чавдар Маринов лансира идеята за т. нар. „свеж плод“, често прилагана в Европа. Набирането на продукта се случва в рамките на 24 часа, след което се транспортира до търговски обект, който е в радиус не повече от 150 км от мястото на производство. Тогава той обясни, че по този начин ще се подкрепят значително българските производители, като се избягват прекупвачите. Очакваше се първоначалните резултати по реализирането на тази идея да са факт до  миналия септември, но до момента по темата се мълчи. 

Още тогава секретарят на Асоциация "Български пипер" Георги Василев изрази съмнение в реализацията на идеята. Според него е важно да се прави ясно разграничение между свеж и пресен зеленчук. Пресните плодове и зеленчуци трябва да са непреработени, но те може да са стояли в хранилища у нас и други държави по половин година и повече. В момента три четвърти  от тези стоки в търговските вериги са точно такива, коментира Василев.

Според статистиката на браншовите асоциации в България вносът на плодове и зеленчуци е около 90%, но според проучвания на МЗХГ данните не са в такива рамки. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (1)

polkmjn

04.03.2020 | 21:39

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. Казвам се Катика Каменич, оставям в Петрич в България, искам да използвам тази страхотна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Търсих заем преди и те по-късно ме заблудиха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected] или [email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?