46

Митю Вълчев: Внуците ще поемат бизнеса, това е моята награда

19-ото издание на конкурса “Фермер на Тракия”, организиран от вестник “Марица” и “Хермес медиа”, приключи при огромен интерес и с изключителен успех. В няколко поредни броя ще разкажем за отличените земеделски производители от областите Пловдив, Хасково и Пазарджик. Историите на всички 10 фермери могат да се видят до 22 април и на фотоизложба до Военния клуб. Инициативата се реализира с подкрепата на Община Пловдив, Община “Марица”, Аграрен университет-Пловдив, “Агрия”, “Филип Морис България”, “Неохим”, „Евро Ферт“, МЕТРО, „Агрион“, “Агродрип”, “Елит 95”, “Матадор”, Ранчо.бг и “АМВ Агро”.

Вече 22 г. Митю Вълчев, общественик, меценат и изключително уважаван човек в Димитровградско, се занимава със земеделие. Фирмата му „Агрофермер 2002“ обработва 18 500 дка със зърнени култури в селата Голямо Асеново, Малко Асеново, Брод и Долно Белево.

Захванал се със земеделие през 2000 г., след като 23 г.  изкарал в циментовия завод „Вулкан“. Там започнал частен бизнес, днес част от него още е свързан с монтажните дейности. След закриването на кооперациите нямало кой да обработва земите на родното му село Голямо Асеново и Вълчев, вече бизнесмен, се захванал с тях. Върнал се на село със съпругата си, там отгледали внуците си. През годините, освен че се заел да обработва цялата земя на селото, купувал и още. Така обработваната от него площ през годините стигнала  до 24 000 дка. После, както казва, арендаторите станали много, започнали да си пречат и намалил малко площите.

Отглежда основно пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица. Миналата 2021 г. била добра за района, средният добив от зърното стигнал 600 кг от дка, което е  доста добре за този край.

Хората, които го познават, знаят, че успехите не го отдалечиха от родното място. Напротив, с лични средства и труд той ремонтира стари сгради, подпомага различни дейности и инициативи. Затова и хората го уважават и ценят.

Проблемите в земеделието са много. Земята, ако не я храниш, нищо не можеш да очакваш, казва той. И пояснява, че само за година торовете поскъпнаха от 570 лв. на 1530 лв. Това е сериозен разход. Оскъпиха се и горивата, които са сред основните разходи, препаратите - също, казва фермерът.

Той обаче е много разтревожен заради не по-малко сериозния и  задълбочаващ  се проблем с кадрите за селското стопанство и особено за поддръжката на техниката. Скоро няма да има кой да я поддържа, защото липсват млади хора, а също и профилирани училища за такива специалисти, казва Вълчев. Тези, които сега работят, вече не могат, остаряват, а няма кой  да ги замести. Той все още успява да поддържа огромния си автопарк, като ползва и външни услуги, които също поскъпват. Въпреки трудностите не се отказва.

Вълчев и съпругата му имат две дъщери и 4-ма внуци, израснали на село. Двама от внуците са завършили Аграрния университет. Техниката и полето ги влече, помагат, казва щастливият  дядо и се радва, че има наследници в земеделския бизнес.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?