Следвайте ни

Минусовите температури опасни за бадем, кайсия и праскова

Изпитаният метод задимяване може да намали риска от повреди

viber icon

След наднормените температури в края на второто и началото на третото десетдневие на март през втората половина от следващия седемдневен период се очаква застудяване и рязка промяна в агрометеорологичните условия. До края на периода прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще бъдат значително под нормата за третото десетдневие, а в по-голямата част от полските райони - и под биологичния минимум, необходим за вегетацията на есенните посеви. В Пловдивска област ще е дъждовно до края на седмицата, което ще възпрепятства полската работа. 

През втората половина от периода отново се прогнозират отрицателни минимални температури и риск от повреди при част от встъпилите  във фаза цъфтеж овощни култури - бадем, кайсия, праскова. Повреди от измръзване при някои раноцъфтящи овощни видове (кайсия, бадем) са регистрирани в края на второто десетдневие на март на места в източните и югоизточните райони на страната. За намаляване на риска от повреди при напредналите в развитието си овошки може да се извърши задимяване - една от най-популярните мерки, с която се постига термичен ефект от 1 до 3 градуса. При възможност е желателно превантивно пръскане с регистрираните препарати срещу слана и измръзване.

Очакваното застудяване ще доведе до затихване, а в част от Западна България, където се прогнозират валежи от сняг - и до краткотрайно прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата. В началото на пролетта при пшеницата ще преобладава фаза братене, при рапицата - начало на образуване на разклонение.

Подходящи условия за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия ще има в края на седмицата. До началото на април е оптималният агротехнически срок за сеитбата на слънчогледа в Южна България.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?