Следвайте ни

Министър Танева на Агра 2020: Доброволен фонд за обезщетения след градушки

В агросектора се инвестират годишно 1,3 - 1,9 млрд. лв.

viber icon

Доброволен фонд по унгарски модел ще компенсира пострадалите от градушки земеделски площи. От него ще могат да се възползват само тези производители, които направят вноски в него. Това заяви вчера в Пловдив министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя даде старт на шестото издание на мегафорума „Агра“, „Винария“, „Фудтех“ и Вкусовете от Италия, който се провежда в Международен панаир Пловдив. Проявата ще продължи до 23 февруари. Тази година в нея участват близо 650 фирми от 30 държави.

Министър Танева коментира, че 8% от инвестициите в цялата икономика на страната са в секторите земеделие и животновъдство, а интересът към тях непрекъснато расте. Годишно в България се инвестират 1,3-1,9 млрд. лв., а за периода 2014-2019 г. са вложени 7,7 млрд. лв. Ресурсът по Програмата за развитие на селските райони не е основен инструмент, а една незначителна част от инвестициите, които са направени, каза Десислава Танева.

Тя подчерта, че 2020 г. е изключително важна за българското земеделие, защото се определят параметрите на Общата селскостопанска политика за следващия програмен период. „Заедно със земеделската общност трябва да поставим основите на зелените предизвикателства пред отрасъла“, посочи земеделският министър и призова всички да бъдат много активни и да дават предложения за „зелените практики“.

Тя се впечатли от иновациите в шеста палата, където се представят научните институти от Селскостопанска академия, дегустира бели и червени вина, представени от родни и чужди изби.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

kati

kati

05.03.2020 | 07:00

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. Казвам се Катика Каменич, аз съм от българия, искам да използвам тази чудесна златна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Преди търсех заем и те по-късно ме подлъгаха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и искаше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?