Следвайте ни

Министър на Обама отново ще "дирижира" земеделието в САЩ

Том Вилсек ще управлява сектора с бюджет за над 140 млрд. долара

viber icon

Сенатът на САЩ утвърди Том Вилсек за министър на селското стопанство на страната с убедителното мнозинство от 92 гласа „за” и само 7 „против”. Вилсек се връща на поста, след като през периода 2009-2017 г. бе министър през двата мандата на президента Барак Обама.

При предния период на управление Вилсек бе поддръжник на биогоривата, износа от големите ферми, икономическото развитие на селските райони и програмите за подпомагане на бедните слоеве от населението с храни, съобщи агенция „Новости”, цитирана от sinor.bg.

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън лично е убедил бившия министър да заеме поста отново, след като последният бе активен негов застъпник в селските райони на страната по време на кандидатпрезидентската кампания.

Очаква се Том Вилсек да бъде връзката на президента със селска Америка. Освен това той настоява демократите да действат по-активно в селските райони, където преобладават поддръжници на Републиканската партия. През 2016 г. фермерите бяха сред социалните групи с най-големи заслуги за избирането на предишния президент на САЩ, републиканеца Доналд Тръмп.

Министерството на селското стопанство на САЩ разполага с бюджет от над 140 млрд. долара. Ведомството отговаря за продоволствената сигурност на страната и за икономическото развитие на селските райони, а освен това управлява значителна част от защитените зони.

Новият-стар министър се изправя пред многобройни предизвикателства от коронавирусната пандемия и климатичните промени до увеличаващия се брой на гладуващите американци. Неговият личен списък с цели обаче е доста по-дълъг. „Ще бъдем министерство на селското стопанство, което представлява и служи на всички американци.

Предстои ни много работа по сдържане на пандемията, за преобразяването на американската продоволствена система, за създаването на по-честен пазар за производителите, за разширяване на достъпа до здравословна и пълноценна храна и за осъществяване на исторически инвестиции в инфраструктурата и чистата енергия на селска Америка", заяви Вилсек след одобряването на кандидатурата му в Сената.

Неговият мащабен подход по отношение преуспяването на фермите и икономическото развитие на селските райони включва инициативи като производството на биогорива и широколентов достъп до интернет. Под неговото управление ще могат да бъдат осъществени плановете на Байдън за климатични облекчения за фермите. Президентът на САЩ, който описва климатичните промени като съществена заплаха, иска селското стопанство в страната първо в света до постигне нулеви вредни емисии на парникови газове.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?