Следвайте ни

Министър Десислава Танева: Дигитално земеделие и модернизирани хидромелиорации - шанс за агросектора

viber icon

Българското земеделие има уникален шанс да бъде включено в Плана за възстановяване и устойчивост. Прекият ефект е един обективен контрол върху системите за управление на мерките за подкрепа на сектора. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на видеоконферентна публична дискусия, посветена на втори стълб от Националния план за възстановяване и устойчивост на България -„Зелена България“.

Според земеделския министър с реализирането на двата ключови проекта „Дигитално земеделие“ и „Подобряване на състоянието и модернизация на хидромелиоративната инфраструктура“ ще се извърши един качествено нов скок в управлението и развитието на българското земеделие.

Проектът „Дигитално земеделие“ ще даде възможност да се дигитализират всички публични органи и системи за управление на подпомагането, както и контролът върху обемите, движението на ресурсите и суровините в българското земеделие. Той предвижда създаване на

цялостна електронна информационна система в земеделието,

която включва изграждане на модул за проследяване на препарати за растителна защита (ПРЗ), торове и ветеринарномедицински препарати. Ще бъдат създадени системата „От Фермата до трапезата“ и такава за онлайн обучение и консултации. Предвижда се създаване на мрежа за комуникация от полеви и водни сензори, както и инструменти за достъп до пространствени данни и регистри.

Посредством модула „От фермата до трапезата“, чрез QR код или баркод системи, ще стане възможно пълното проследяване на всички етапи по агрохранителната верига - производство, преработка, разпространение до крайното потребление. Целта е по-голяма информираност на потребителите и стимулиране на производството на качествена и достъпна храна. Танева апелира да се създадат средата, базата и фундаментът, въз основа на който да се надгради инструментариум по новия Стратегически план и Програмата за развитие на селските райони. След реформата на Общата селскостопанска политика за новия програмен период, която категорично е оформена като зелен преход, ще има

повече средства за озеленяване и екологично произведени храни.

Производителите трябва да се съобразят с тези изисквания, за да отговорят на пазарната нужда, а управлението трябва да се съобрази с обществените настроения.

Вторият проект „Подобряване на състоянието и модернизация на хидромелиоративната инфраструктура“ е планът за модернизация на напоителните системи. "В последните 30 години системите не са поддържани добре и състоянието им отразява целия преход на селското стопанство след 1990 г. Заложили сме 265 обекта за модернизация. В Североизточна и Северноцентрална България ще се създаде възможност площите за напояване да се увеличат 11 пъти, а в Южна България до 3 пъти", уточни Танева и допълни, че индикативният бюджет на проекта за модернизация на хидромелиоративната инфраструктура е 847 млн. лв.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (1)

Дедо

Дедо

15.12.2020 | 20:43

Управляват ни реални калинки. Ще правят дигитално земеделие с имагинерни добиви. Имаме и електронно "уж правителство" с много опапани парички на матряла. Резултатът е също имагиинерен. Доходите на калинките са реални - незаслужено. Цялата тази какафония се дирижира реално от една истинска !

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?