49

Министърът на земеделието: Ще стопираме порочното субсидиевъдство ВИДЕО

Ще стопираме порочното субсидиевъдство, което стана нарицателно заради фермите в сивия сектор. Вече текат сериозни проверки, а пари ще има само за редовните земеделски производители. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов в Съединение. Той бе на посещение във ферма „Верде“, една от най-големите овцеферми в страната, в която се отглеждат близо 3000 животни от високомлечната френска порода „Лакон“. 

 

 

По повод истерията с цените на агнешкото месо в навечерието на Великден той е на мнение, че предвид скока на горивата и фуражите, 20 лв. за кг агнешко за краен потребител е нормална цена, а всеки лев отгоре е спекула, която се диктува от търговците.  Министър Иванов уточни, че въпреки напрежението сред животновъдите, няма как да се спре вноса на агнешко месо от Македония.

Д-р Иванов съобщи, че ЕК е одобрила държавна помощ, която е до 35 хил. евро  за стопанство с възможност за увеличение до 400 000 хил. лв. Предстои да се уточни механизмът, по който ще се изчисляват и отпускат средствата, които ще бъдат заложени в актуалзацията на бюджета. Те са за обезщетение за фермерите, чиято дейност е засегната заради войната в Украйна. В тази връзка стопанствата ще бъдат разделени на малки, средни и големи, а именно по време на селекцията и документалната проверка ще се разбере кои са в сивия сектор, който е с висок процент в животновъдството заради прословутите виртуални стада. 

Други 143,5 млн. лв. ще бъдат преведени на земеделските производители, а средствата са за преодоляване на негативните последици от ковид пандемията. Преди дни страната ни е получила нотификация от ЕК за поредната помощ. Министърът уточни, че от следващата седмица започва прием за документи и се надява администрацията да действа бързо както при средствата по мярката „de minimis“. 

В отговор на настоящата криза България заедно с още 12 държави членки са поискали с обща декларация от ЕК спешна временна мярка за подкрепа със средства от  Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. „За българските стопани са предвидени  10,6 млн. евро, които са част от 500 млн. евро от този фонд. Парите са извънредна подкрепа за приспособяване на производителите в селскостопанския сектор в условията на криза“, допълни министърът и уточни, че има възможност за допълнителни 200% над тази сума да се осигурят от националния бюджет.  Според него тази година се отпуска безпрецедентна сума за държавна помощ за подпомагане на земеделските стопани, като до този момент са превевени 200 млн. лв. Отделно с Министерство на финансите се обмисля  и нисколихвена кредитна линия, която да се менажира от Държавен фонд „Земеделие“.   

Преди обед министър Иванов посети една от големите оранжерии в Първомай. Стопанството е разположено върху 630 дка с 240 дка отопляем стоманено-стъклен комплекс.

На срещата бяха обсъдени най-наболелите проблеми и предизвикателства пред  производството на фона на безпрецедентно  увеличените разходи за отопление, торове, семена, работна ръка и т.н. Коментиран бе начинът на разпределение на ставките по Ковид при оранжерийното производство, така че да отговарят на реално извършените и доказани със счетоводни документи производствени разходи.

Снимки от Наташа Манева

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ООН

ООН

17.04.2022 | 09:45

ООН: Глад очаква света, ако Русия не отблокира украинските пристанища

Отговори
1 0
мафия

мафия

14.04.2022 | 20:38

Какво печели държавата от огромните субсидии, които дава на няколко фирми в зърнопроизводството? Над 1 милиард се разпределят там всяка година! И всяка година, цената на зърното, брашното и хляба се повишават! Сега изнасят зърно с огромни печалби, а цената на брашното "порасна" близо 40%.

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?