Следвайте ни

Министър Танева: Изплащаме 650 млн. лв. на стопаните през април и май

Новата ОСП предвижда подпомагане на фиданки преди плододаване

viber icon

През следващите два месеца стопаните могат да очакват плащания в размер на над 650 млн. лв. Те са по Схемата за зелени директни плащания, Схемата за обвързано подпомагане за протеинови култури, специално плащане за памук, както и плащания по Мярка 10 „Агроекология и климат“ и Мярка 11 „Биологично земеделие“. По всички тези схеми и мерки средствата ще бъдат предоставени през месец април. Това съобщи в пост във Фейсбук профила си министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева.

През месец май предстои да бъдат изплатени средствата по Мярка 12 „Плащания по Натура-2000“, Мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“ и Мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014-2020 г.

Така през следващите два месеца, съгласно индикативния график на Държавен фонд "Земеделие", земеделските производители ще бъдат подпомогнати с над 650 млн. лв.

В началото на месец април е предвидено да стартира и нов прием по Мярка 14. От началото на 2021 г. секторът е получил малко над 470 млн. лв., обобщи министър Танева.

Междувременно стана ясно, че за пръв път в новата Обща селскостопанска политика се предвижда обвързано с производството подпомагане за плодови насаждения до встъпването им във фаза на плододаване. Целта е да се подкрепят земеделските стопани в техните инвестиционни намерения за създаване на нови насаждения, в развитието и модернизацията на техните стопанства.

Допустими бенефициенти са производителите, които стопанисват и заявяват за подпомагане минимум 0,5 ха с плодове от културите ягоди, малини, ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, сливи и десертно грозде. Новосъздадените насаждения следва да бъдат вписани в Регистъра на трайните насаждения. При производството трябва да са спазени всички агротехнически мероприятия. За десертното грозде ще бъде приложена сортова листа с допустимите по схемата сортове.

Финансирането ще се отпуска под формата на годишно плащане на хектар, отговарящ на минималните изисквания за подпомагане по директни плащания.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тарикатка

Тарикатка

30.03.2021 | 11:30

Министър Танева изплатете тези пари преди изборите .

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?