44

Министър Явор Гечев: Променяме Стратегическия план, за да няма ощетени фермери

Стратегическият план за земеделие ще бъде променен. Важното е земеделските производители от нито един сектор да не бъдат ощетени и тази промяна ще направим заедно с вас. Това обяви в събота в Пловдив министърът на земеделието Явор Гечев. Той и част от екипа му, както и експерти от ДФ "Земеделие" присъстваха на национална среща на производителите на плодове и зеленчуци. В рамките на еднодневния форум те коментираха възможностите за създаване на дългосрочна стратегия за възраждане на традиционните за България производства.

Същия ден овощари и зеленчукопроизводители от осем браншови организации блокираха за половин час Дунав мост. Недоволните фермери настояваха да се коригира разпределението на помощите, които по сега заложените разчети са с около 20% по-малко от тези, които ще получават европейските им колеги. В знак на протест те разпиляха ябълки, които, по думите им, трудно се реализират в България заради евтиния внос.

„Трябва да е ясно обаче, че ако не са както трябва ставките, парите няма да станат повече. Т.е. ще трябва да се вземат от едни ставки на едни продукти и ще трябва да се дадат там, където на практика покажат анализите повече. Тъй че при всички положения някой недоволен ще има“, коментира Явор Гечев. Той уточни, че в момента се подготвят новите технологични карти и предстои с тях да бъдат запознати браншовите организации. „Диалогът ще продължи в Мониторинговия комитет при спазване на законовите процедури. Търсим балансирана промяна на Стратегическия план при подпомагането на различни култури на базата на разумна политика“, каза още Гечев и допълни, че е готова наредбата за директните плащания. Предстои кампания, при която стопаните ще бъдат запознати със Стратегическия план, който поставя нови, по-високи зелени изисквания към фермерите.

Министър Гечев посочи, че част от дейностите по плана ще бъдат делегирани на браншовите организации, за да подпомагат членовете си. Аграрният министър подчерта, че годината е трудна за земеделските производители, като същевременно трябва да бъдат защитени и интересите на потребителите. Той напомни, че България първа поиска преди три месеца отваряне на кризисния резерв на ЕС заради ситуацията на пазара на зърно и ако това стане, земеделското министерство вече е готово с разчети за подпомагане.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?