46

Министър Явор Гечев пред "Марица": Нелегалният внос на препарати за растителна защита е най-големият проблем за бранша

„Науката в растителната защита не само не остарява, тя дава бъдещето. В контекста на „Зелената сделка” и екологизацията - без наука, без растителна защита и без знание и познание, няма да можем да се справим, с това което ни очаква. Това заяви днес в Пловдив министърът на земеделието Явор Гечев. Той е официален гост на честването на 127 години растителнозащитна дейност в България в Аграрния университет. С него разговаряме за проблемите в бранша и предизвикателствата на новата Обща селскостопанска политика.

 

-Министър Гечев, по повод празника на растителната защита, какво послание ще отправите към бранша?

-Аз съм част от този празник и бранша. Винаги съм казвал, че съм по-добър агроном по растителна защита, отколкото като министър. Не защото съм лош министър, а защото на прага на този университет се чувствам част от общността. Растителната защита става все повече важна. Философията на интегрираната растителна защита, на практика да си доктор по растенията, е доста по-различно. Науката е начало и края и в сортовете, и в растителната защита, и в биологичното производство, и в иновациите. Повече наука означава по-добре и в спазване на националните политики  и в знанията, които политиците трябва да имат и в практическото земеделие. 

-Кои са най-големите проблемите в сектор растителна защита в България?

-Първият проблем е нелегалният внос на препарати за растителна защита. Другите проблеми са свързани с много резките промени, които Европа прави по отношение на изискванията на зелената сделка, от „Фермата до трапезата“ и т.н. Изисква време, за да се приспособи секторът. Резките промени не означават, че ще доведат до добри резултати. След началото на войната в Украйна има преосмисляне на зелените политики в Европа – дали това са ни политиките, дали трябва толкова бързо да ги прилагаме и дали това не застрашава хранителната сигурност, поставяйки Европа в не толкова конкурентна среда. Дебатите тепърва продължават и аз докато съм министър на земеделието, с удоволствие ще участвам в тези дебати на европейско и на българско ниво.

-Какви други от познатите мерки взема Министерство на земеделието, за да противодейства на нелегалния внос на препарати за растителна защита?

-Взети са много и различни мерки, но не очаквайте да ги коментирам по медиите. Когато не се шуми, това не означава, че не се вземат мерки. В повечето случаи контролните органи си вършат както трябва работата. Граничните складове на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ са пълни с препарати, конфискувани при нелегален внос, т.е. упорито се работи по въпроса.

-Кабинетът „Петков“ инициира отделяне на БАБХ от Министерство на земеделието и преминаването й към Министерски съвет, но не успя да реализира идеята. В рамките на служебното правителство предвиждате ли подобна промяна?

-Служебният кабинет не бива да се занимава с подобни неща. Личното ми мнение обаче е, че от физическото местене на агенцията от едно място на друго едва ли ще има полза. Самата Агенция по храните е необходимо да упражнява сериозен контрол. Скептичен съм, че министерски съвет може да упражнява такъв експертен контрол. Необходимо е да има престуктуриране на базата на по-засилен контрол, включително и на самата агенция. В крайна сметка това са решения, които ще взема постоянният кабинет. Според мен в БАБХ има какво да се „пипне“ в законодателно отношение, както и ролята на самото министерство, защото то и сега по закон няма големи правомощия над агенцията по храните.  

-От началото на 2023 г. стартира новата Обща селскостопанска политика. Какво да очакват от нея българските земеделски производители?

-Да, вече сме в новата Обща селскостопанска политика и вече изпълняваме нейните приоритети. Разбира се, довършваме и старите програми, но всичко, което е записано в стратегическия план, малко по малко започва да се отразява. Ние работим по системите за прилагане на новия стратегически план, но обявихме, че тръгваме на промяна на самия план. Има официални изказвания на еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, който каза че Европа започва дебати по отношение на Общата селскостопанска политика в новия рамков период, включително и промяната на финансовата рамка. Тоест инфлацията и Украйна променят Европа и идеята е да се увеличи финансовата рамка, респ. бюджетите, които Европа отделя за агросектора. Свидетели сте, че си говорим с фермерите, например с животновъдите, и тези 13% от директните плащания не могат да се увеличат, ако не се вдигнат парите като абсолютна стойност. 

-Като министър на земеделието какво предложение ще направите за България за корекция на финансовата рамка?

-Само нагоре. Един земеделски министър е призван да пази интересите на земеделските производители и на преработвателите в сектора. Факт е, че има много сериозна инфлация в бранша, включително повишение на цените на фуражите, препаратите, горивата и торовете, което повлече космическа инфлация в областта на земеделието. 100 лева преди 2 години не струват колкото 100 лева сега. Така че трябва да се намери балансиран подход, който на практика да компенсира бюджетните разходи на различните държави в Европа поне с темпа на инфлацията, с която се борим през последните две години.  

  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
като мъж

като мъж

16.01.2023 | 20:12

Да се беше поне обръснал.

Отговори
2 0
Христо

Христо

16.01.2023 | 16:58

Заплаха са за кожодерите от фармамафията! Има впредвид, че в Турция са много по-евтини същите препарати! Така е и при хуманните лекарства! Мафия!

Отговори
2 0
Текезесар бивш

Текезесар бивш

16.01.2023 | 16:47

Малииий спри се малко бе човек. тая шия явно не е от трушия

Отговори
3 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?