71

Министър Георги Тахов: Поскъпване на хляба не се очаква, реколтата е добра СНИМКИ

Директните плащания от реколта 2023 г. ще бъдат преведени според индикативния график в срок до края на тази година. До 30 юни 2024 г. стопаните могат да подават заявления за подпомагане за тазгодишната кампания. Това съобщи днес министърът на земеделието и храните Георги Тахов. Както "Марица" писа, той даде старт на жътвената кампания в с. Златитрап, в  рамките на европейската инициатива „Хляб на мира“. Проявата се организира от Националната асоциация на зърнопроизводителите, а домакин бе фермерът Георги Телкиев. 

На снимката: Домакинът Георги Телкиев /вляво/

Въпреки аномалиите във времето - високи температури и пролетна суша, качеството на зърното е добро. Над 6 млн. тона е очакваната реколта от пшеница за 2024 г. По предварителни данни прогнозното производство ще бъде между 6,1 - 6,3 млн. тона за пшеницата и над 800 хил. тона за ечемика. В складовете за съхранение на зърно в страната има свободен обем от около 80%, така че няма да има притеснения по прибирането и складирането на новата реколта. „Хлебният баланс у нас ще бъде осигурен. Не се очаква скок на цената на хляба на база очакваните добиви, които ще бъдат по над 500 кг/дка", коментира министър Тахов и уточни, че изкупните цени на пшеницата се диктуват от международните борси. 

На снимката: Министърът на земеделието Георги Тахов подкара комбайн

По данни на Областна дирекция "Земеделие" Пловдив прогнозният среден добив за областта е следният: от пшеница - 442 кг/ дка, а от ечемик - 404 кг/дка. Засетите площи с двете култури са съответно 510 610 дка и 54 355 дка. 

На снимката: Добре, че имаше шатри, които бяха спасение от 35-градусовата жега

Земеделският министър каза още, че страната ни продължава да е значим фактор на международния продоволствен пазар на зърно, като упражнява експорт на пшеница за над 30 държави в ЕС и трети страни, между които Египет и Южна Корнея. Относно квотите за внос на зърно от Украйна, той изрази надежда, че ще бъдат запазени. „Отговорът на този въпрос се надявам да получим на предстоящия Съвет на министрите по земеделие в Брюксел след две седмици“, допълни Георги Тахов. След приветствените слова министър Тахов подкара комбайн, като част от ритуала по зажънване.

Проектът Хляб на мира“, в който страната ни участва, стартира през 2013 г., когато символично бе отбелязана 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Инициативата обединява 12 страни от Централна и Източна Европа. Фермерите предават в Германия ръж, ожъната в съответната държава, която се смесва и от нея се изпича хлябът на мира. Мотото на тазгодишната жътва е: „Да са златни житата в полето, да е едро в класа зрънцето!“

На снимката: Бившият и настоящият земеделски министър - Кирил Вътев /вляво/ и Георги Тахов си поговориха на четири очи преди тържеството

Сред официалните гости на церемонията бяха директорът на Областна дирекция "Земеделие" Пловдив инж. агр. Ангел Личев, ректорът на Аграрния университет в Пловдив доц. д-р Боряна Иванова, бившите земеделски министри Явор Гечев и Кирил Вътев,  Светослава Томова - кмет на село Златитрап и др.

Снимки от Валентина Биларева

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?