49

Министър Гечев: 4480 дка са пропадналите земеделски площи от пороя в Пловдивско

Всички фермери, подали заявления, ще бъдат обезщетени

Близо 4480 декара са пропадналите от поройните дъждове в началото на септември земеделски площи в област Пловдив. До момента подадените заявления за подпомагане са 78, като 7 от тях са за животновъдни обекти. Това обяви служебният земеделски министър Явор Гечев. Той заедно с министъра на иновациите Александър Пулев откриха в Пловдив конференция за интелигентно земеделие „Поглед в бъдещето”.

Както „Марица“ писа, най-пострадали от водния апокалипсис са селата Трилистник, Каравелово и Богдан. Обезщетения ще получат само тези земеделски стопани, които са кандидатствали  за извънредното подпомагане в съответните общински земеделски служби.  Те имаха срок в рамките на 10 дни от настъпилото събитие да подадат документи. Подкрепата ще бъде отпускана на база констативни протоколи, след извършена проверка. В нея участваха експерти от Областна дирекция „Земеделие“ – Пловдив, Държавен фонд „Земеделие“ Пловдив и Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив.  Изплащането на средствата ще се осъществи в кратки срокове, увери министър Гечев. 

Относно интелигентното земеделие той коментира, че обединяването на многобройните земеделски бази данни и регистри в единна система ще донесе реални ползи за производителите. Така те ще пестят време с електронните услуги и ще бъдат много по-добре информирани в ежедневната си работа.

Явор Гечев обяви, че до момента е констатирана една партида некачествено украинско зърно, което се внася в България и същата ще се върне обратно. 

Той увери, че се работи усилено по Стратегическия план в частта земеделие. Планът за пореден път ще бъде внесен за одобрение в Брюксел, след като бе върнат за редица корекции.  

Министър Александър Пулев обяви пред аудиторията, че земеделските производители могат да се възползват от финансовите инструменти на Министерството на иновациите и растежа – Българска банка за развитие и Фонда на фондовете. Двете институции имат специално разработени програми за агросектора. 

Снимки от Валентина Биларева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?