2374
Следвайте ни

Министър Бозуков с важна новина за субсидиите по COVID мярката

viber icon

Във връзка с въпроси от браншови организации и отделни животновъди за недопускане до получаване на субсидии по COVID мярката за 2021 г., от МЗХГ правим следното уточнение:

Процедурата за мярката е изключително облекчена. Допустимостта се основава на вече проверени данни, което бе и основно искане на неправителствените организации, които участваха активно в разработването на основните параметри по схемата. Средствата ще бъдат изплатени на база само подадено заявление, генерирано от системата ИСАК, в която вече е събрана и обработена надеждна информация.

С цел да не бъдат загубени средства, както и самото прилагане на схемата за COVID, което можеше да бъде застрашено от излизане от времевата рамка – 31.12.2021 г., определена от Европейската комисия, бяха въведени специфични изисквания. Те касаят наличието на валидно подадено заявление по схемите за обвързано подпомагане и/или по Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за 2021 г. и получено подпомагане по същите схеми за 2020 г. С тях от една страна се удостоверява икономическата активност на земеделския стопанин, а от друга страна контрола по прилагане на помощта, изразяващ се в проверка на допустимите за подпомагане площи и животни.

Това е най-бързият начин за оказване на финансова подкрепа в рамките на действие на мярката (до 31 декември 2021 г.), без да е необходимо да се представят допълнително документи от страна на земеделските стопани.

Припомняме, че схемата за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“ е насочена към земеделските стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“ и има за цел да компенсира част от повишените производствени разходи в резултат от въведените противоепидемични мерки. Нейният бюджет е в размер на 72 млн. лева. Този ресурс ще достигне до 50 000 стопани. От тях 19 652 са в отрасъл животновъдство, като общият бюджет от 37,5 млн. лева ще бъде разпределен по 77 лв./глава за млечни крави, в т.ч. под селекционен контрол и биволи, месодайни крави под селекционен контрол. 

За планински крави и месодайни крави/юници по 45 лв./глава. Помощта за овце и кози, под селекционен контрол, ще бъде по 19 лв./глава, а за овце и кози, планински и Преходна национална помощ (ПНДЖ3) – 15 лв./глава. Помощта за пчеларите е 5 млн. лева и тя ще достигне до 6 285 стопанства, като те ще получат по 7 лева за всяко пчелно семейство. За производителите, отглеждащи плодове и зеленчуци са предвидени 29,5 млн. лева за близо 21 хил. стопанства. Стопаните, които отглеждат ябълки, круши, череши/вишни, праскови/нектарини, кайсии/зарзали, ягоди и малини ще получат по 550 лв/ха., а фермерите отглеждащи сливи и десертно грозде по 280 лв./ха. 

Субсидиите, предвидени за отглеждането на домати, краставици, корнишони и патладжан са 800 лв./ха, за пипер – 1120 лв/ха, за картофи, лук и чесън – 600 лв./ха, за моркови, зеле, дини и пъпеши – 300 лв./ха, за отглеждането на оранжерийни краставици, домати и пипер по 3300 лв./ха, за винени лозя  по 170 лв/ха.

Субсидиите ще бъдат изплатени най-късно до 10 декември 2021 г.  

За съжаление съществуват стопанства, които не отговарят на всички критерии. Такива са стопанствата например с констатирани „виртуални животни“, животновъдни обекти, които не са регистрирани и не отговарят на ветеринарномедицинските изисквания за отглеждане на селскостопански животни, както и такива, които нямат доказана реализация на продукцията. Те имат възможност да се възползват от всички останали мерки и схеми.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ОСТВКА!

ОСТВКА!

10.11.2021 | 18:38

Това недоразумение и целия служебен кабинет да подават! И прецедента също!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?