71
Следвайте ни

Министър Бозуков: 3 млн. лв. извънредна помощ ще получат тютюнопроизводителите

viber icon

Тютюнопроизводителите ще получат извънреден de minimis, като общият бюджет е близо 3 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по тютюна. 

Помощта е предвидена за 2 113 от общо регистрираните 3 320 стопани. Това са активните тютюнопроизводители, които са реализирали продукцията си от реколта 2020 г. и са вписани в регистъра през 2021 г. Те ще бъдат компенсирани с до 120 лева на декар заради засушаването, което нанесе значителни щети върху отглежданата култура и високите цени на газа, които пък вдигнаха  цените на торовете и препаратите. Тютюнопроизводителите, които попадат в обхвата на подпомагане, обработват площи от около 26 000 дка. Министър Бозуков коментира, че ситуацията в сектора е тревожна, тъй като осезателно се редуцира броят на тютюнопроизводителите - към момента те са едва 3320.

Предвижда се още в края на тази седмица помощта да бъде гласувана на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Приемът на заявления се очаква да бъде открит до края на настоящата година. Парите обаче ще бъдат преведени в началото на 2022 г., поради достигнат национален лимит по de minimis за настоящата година и невъзможност за изплащане на подпомагането през 2021 г.

По данни на МЗХГ От реколта 2020/2021 г.  към днешна дата са прибрани 99,85% от  площите с тютюн за реколтиране. Това са 3 485 ха от общо засадените 3 490 ха за. Произведеното количество е  5 926 тона, а средният добив е 170 кг/дка.  Изкупеното количество тютюн за 2020 г. е 5 664 тона.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?