44
Следвайте ни

Министър Бозуков: 1,3 млрд. лв. ще бъдат платени на фермерите до края на годината

viber icon

До края на годината сме планирали плащания с общ бюджет близо 1,3 млрд. лв. От началото на мандата на служебното правителство са разплатени средства към стопаните в размер на 533,57 млн. лв. от различните направления. Това заяви на брифинг министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков. Той съобщи в аванс, че Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ предстои да утвърди указанията за прилагане на помощта в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19 с максимален бюджет 72 млн. лв.

Този ресурс ще достигне до 50 хил. стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“

От тях 19 652 са в отрасъл животновъдство, като общият бюджет от 37,5 млн. лв. ще бъде разпределен по 77 лв./глава за млечни крави, в т.ч. под селекционен контрол и биволи, месодайни крави под селекционен контрол. За планински крави и месодайни крави/юници - по 45 лв./глава. Помощта за овце и кози под селекционен контрол ще бъде по 19 лв./глава, а за овце и кози, планински и Преходна национална помощ - 15 лв./глава. 

Проф. Бозуков подчерта, че общият размер на помощта за пчеларите е 5 млн. лв. и тя ще достигне до 6285 стопанства, като те ще получат по 7 лева за всяко пчелно семейство. Министърът информира още, че 29,5 млн. лв. са предвидени за близо 21 хил. стопанства, в които се отглеждат плодове и зеленчуци. В стопанствата, в които са засадени ябълки, круши, череши, вишни, праскови, нектарини, кайсии, зарзали, ягоди и малини, ще се приведат по 550 лв./ха, а фермерите, отглеждащи сливи и десертно грозде - по 280 лв./ха. Субсидиите, предвидени за отглеждането на домати, краставици, корнишони и патладжан, са 800 лв./ха, за пипер - 1120 лв./ха, за картофи, лук и чесън - 600 лв./ха, за моркови, зеле, дини и пъпеши - 300 лв./ха. За отглеждането на оранжерийни краставици, домати и пипер ресурсът е по 3300 лв./ха, за винени лозя - по 170 лв./ха. Приемът ще бъде отворен през ноември, а плащанията ще бъдат през декември. Министърът припомни, че ръководството на служебния кабинет е заварило

почти изчерпани средства за подпомагане на земеделците по мерките за преодоляване на загубите от ковид кризата и по de minimis.

„Това не беше решило проблемите в сектора, ковид кризата продължава, загубите в земеделието също. Междувременно се явиха и други проблеми, като големите щети от градушката в Пловдивско, повишението на цените на фуражи, торове, препарати, горива и енергия“, заяви Христо Бозуков. По думите му, екипът на МЗХГ съумя да подготви точни и реални средства за актуализация на бюджета, предвидени за овладяване на кризата и съобразен със сериозността на ситуацията. Разчетите бяха предоставени на депутати и бяха внесени за разглеждане в Народното събрание при актуализацията на Бюджет 2021 г. „Искам да благодаря на народните представители за гласуваната актуализация, макар тя да беше редуцирана от предложената от нас с около 25 млн. лв.“, коментира министърът.

Проф. Бозуков припомни, че в средата на октомври бе отворен приемът по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. И посочи, че проектните предложения могат да бъдат подавани до 25.02.2022 г., а общият предвиден бюджет е над 387 млн. лв. Чрез подмярката ще се стимулира  по-добро използване на факторите за производство, въвеждане на нови продукти и подобряване на качеството и безопасността на храните и тяхната проследяемост. Той уточни, че по Програмата за развитие на селските райони през ноември ще бъдат пуснати 2 процедури, насочени към млади фермери и малки стопанства. По справка на Държавен фонд „Земеделие“, от началото на мандата до момента по ПРСР са сключени 451 договора, като предоставената безвъзмездна финансова помощ по тях е в размер над 89 млн. лв., информира още министър Бозуков.

 „Не бих искал да пренебрегна свършеното по Програмата за морско дело и рибарство, която също се управлява от МЗХГ“, заяви министърът. Той уточни, че от средата на май до сега по нея има сключени 141 броя договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 5 368 197,54 лв. По думите на министъра,

първите плащания по схемите за директни плащания към стопаните за Кампания 2021 г. вече са факт.

„На 26 октомври животновъдите получиха плащане по първи транш в размер на 18,7 млн. лв. по Схемата за преходна национална помощ за говеда и биволи, необвързана с производството“, съобщи проф. Бозуков. До края на годината по схемите за директни плащания за Кампания 2021 са предвидени плащания с общ размер 865 млн. лв.

 

Дървата да не се политизират

Министър Бозуков коментира още и въпроса с недостига на дърва за пазара, като заяви категорично, че темата не трябва да се употребява политически. Той изтъкна, че горските територии на страната заемат близо 35% от нея и че годишният прираст е в размер на близо 14 млн. пространствени куб. м. От тях реално се използват между 5-7 млн. пр. куб. м. „Предвид съотношението между общинските и държавните горски територии, което е 25% към 75%, сами разбирате, че те няма как задоволят нуждите на местното население. Затова сме създали нужната организация по добиването на дърва за огрев и от териториите на държавните горски стопанства“, подчерта министър Бозуков. Той увери, че тазгодишният износ на дървесина е на половина в сравнение с предходната година, като обясни, че в рамките на вътрешнообщностната търговия той няма как да бъде ограничен, защото може да има и международни последици за страната ни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?