44

Микеле Санторели: Контролираме качеството на продукцията от градината до трапезата

Предприемачът е носител на големия приз "Фермер на Тракия 2022" в категория "Растениевъдство"

Проблеми с плодовата реколта в Италия и Испания през 90-те години слага началото на бизнеса на фамилия Санторели в България. Опитният в хранително-вкусовия бранш Пиетро Санторели идва в страната и няколко лета наред организира изкупуване на плодове, които изнася за преработвателната си фабрика в Неапол. Пет години по-късно изгражда фабрика и у нас, започва да засажда овощни градини, а отговорностите поверява на тримата си синове -Микеле, Джовани и Роберто. Така групата Санторели започнала да пише бизнес историята си от дядото на братята през далечната 1925 г., а днес най-големият преработвател на череши в Европа, позиционира основното си производство в България.

Мащабната земеделска дейност е концентрирана в община Садово и се управлява от  Микеле Санторели. Финансите са поверени на Роберто, който е и председател на „Конфиндустрия България“. Джовани „дирижира“ дейността на фабриката в Италия. Към днешна дата семейното земеделско стопанство притежава в България над 3000 дка собствени овощни насаждения ​- сливи, череши, вишни, орехи, лешници, както и три модерно оборудвани и роботизирани фабрики за преработка на плодове - в селата Катуница, Кочово и Караджово. „Така контролираме качеството на продукцията от градината до трапезата“, казва на чист български език Микеле и уточнява, че целогодишно осигурява заетост на 250 служители. Признава, че екипът е най-ценният му капитал, допринесъл приходите да нараснат почти десет пъти за последните години, достигайки до 9 000 000 лв. за 2022 година. До момента Микеле Санторели има реализирани два проекта по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от ПРСР 2014-2020 г. За последните десет години е инвестирал над 10 млн. лв. в трайни насаждения с капково напояване, закрити производствени площадки и складове, автоматична линия за сушене на плодове, техника за механизирано бране на плодове, системи за мониторинг и контрол на почвената влага, както и две оръдия против градушки.

Авторът на бранда Gravirano Explore - Веселин Пеев, подари на Микеле Санторели изработена от него дизайнерска 3D карта на света. Направена е от екоматериали и дърво.

Освен своята продукция, всяка година компанията изкупува от страната и преработва до 6000 тона плодове. Консервирането е под различна форма, като 95% от готовата продукция се изнася в 28 държави на 5 континента. Компанията е сертифицирана по няколко международни стандарта за безопасност на храните и управление на качеството. Членува в две международни социални платформи - Седекс и ЕкоВадис, а отскоро е част и от Глобалния договор за ООН. Паралелно с това развива активна социална дейност. Подпомага детски градини в община Садово, здравни институции, пенсионерски клубове, културни и спортни изяви. Влага средства в реновиране на няколко храма в различни общини, както и в новопостроения в Катуница "Св. Архангел Михаил". Микеле Санторели има амбициозни бизнес планове - заедно с производители от различни области да създаде до 5000 дка нови и напълно автоматизирани трайни насаждения с череши и сливи и да изгради пчелин с 350-400 кошера. Прилагане на зелена енергия до 90%, оптимизиране на консумацията на природни ресурси чрез анализ на разходите на вода, природен газ и еленергия също са сред приоритетите му.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Иван Василев от Пазарджик, д т. н.

Иван Василев от Пазарджик, д т. н.

31.03.2023 | 13:00

Е, да католиците ни направиха идиоти, развалихме, селското стопанство, промишленоста, ходим измекяри, щото на 10000 обидени, им трябваше собственоста, която стой неисползваема 40 г., Цяла страна развалиха, и ни превьрнаха, в трети сорт на Европа. А бяхме и в селското, и в промишленоста, едни от пьрвите! Нашите компютри бяха по добри от американските в 86-92 г. Гейтс в 92 г ми го каза!!!

Отговори
0 0

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”