49

Меглена Михова: Изкуственият интелект не прави грешки при оценка на вината

AI вече може да се използва за анализ и подготовка на описанието и на спиртните напитки

Меглена Михова е родена в Пловдив. Завършила е Френската езикова гимназия под тепетата. След това заминава за Париж, където защитава диплома по право от университета "Асас" . Член е на Оперативната група на  Американската търговска камара към ЕС (AmCham EU) в Брюксел, където живее от години. Офисът <210> в белгийската столица се намира точно срещу входа на Европейския парламент. Оттам тя управлява две компании ​- едната е консултантска - в областта на европейското право, а другата ​- за маркетинг и износ на българско вино. Благодарение на нея българско вино се пие в Европейския парламент и в Съвета на Европа. Меглена Михова намира почитатели на българското вино сред винени журналисти и търговци в Европа и САЩ. Именно тя организира домакинството на България през 2016 г. на Concours Mondial de Bruxelles (т.нар. Световно по вино), което се проведе в Пловдив, и на един от най-авторитетните конкурси за високоалкохолни напитки в света Spirits Selection - през 2018 г. На 7 март 2024 г. CMB и Spirits Selection ще представят в София иновативното приложение на изкуствения интелект, както и профил на наградени български вина чрез оценки на дегустатори и изкуствен интелект.  

 

 - Г-жо Михова, Световното по вино - Concours Mondial de Bruxelles (СМВ), на което сте посланик, вече прилага изкуствен интелект за оценка на виното.  Как точно работи Al и какви са първите резултати?

- CMB използва АI отдавна, но това е първата година, в която е представено пълно описание на вината. Това описание е изготвено за всички вина, участвали в конкурса, не само за наградените. Всеки съдия трябва да обоснове всяка оценка, като напише коментари за дегустация. След това АI анализира коментарите на различните съдии от дегустационния панел и получава пълно и подробно описание на виното. Всеки производител, участващ в конкурсa, получава пълен рапорт за своя продукт(и), включително: „Колело на ароматите“, вкусови характеристики, информация за произходa на съдиите, качествата на виното, както и cлабости на виното.

- Колко е обективна тази оценка, има ли гаранция и каква, че Аl няма да допуска грешки? 

- CMB работи от много години със Статистическия институт на университета в Льовен, Белгия, за подобряване на надеждността на резултатите. Тези резултати са получени чрез щателна работа върху статистиката на състезанието, което позволява измерване на резултатите въз основа на строгостта или щедростта на журитата. Крайният резултат се основава на средната стойност на оценките. Екстремните резултати не се елиминират систематично, премахват се само анормални резултати. Процесът позволява анализиране на профила на всеки от дегустаторите въз основа на тяхната строгост или щедрост, последователността на техните оценки, тяхната повторяемост, както и дискриминация (в случая способност за използване на пълния набор от налични резултати). Накратко, използването на статистически анализ и AI подобрява качеството на оценките и намалява рисковете от субективизъм и грешки.

Близо 9000 вина от почти 50 държави участваха на Световното по вино в Пловдив през 2016 г.

 

- Заради Аl няма ли да се изгуби ролята на дегустатора, а в по-далечно бъдеще-  и професията сомелиер?

- AI помага и подобрява точността на бележките. AI обаче не замества ключовия човешки елемент - бележките на съдиите.

- Какво налага приложението на изкуствен интелект при оценка на вината - необходимост или мода да се внедряват нови технологии?

- Използването на изкуствен интелект помага за предоставянето на нова висококачествена информация на производителите, консуматорите, търговците. AI дава възможност да се изготвят подробни описания за над 10 000 вина всяка година. Малко вероятно е някой от производителите да събере информация от същото ниво на качество за собственото си вино, идващо от престижен международен панел.

- Предвижда ли се изкуствен интелект да прави оценка и на високоалкохолни напитки?

- Да, вече Spirits selection изисква съдиите да направят описание на спиртните напитки, които дегустират. AI може да се използва за анализ и подготовка на описанието на спиртните напитки.  

Демо на създаденото с изкуствен интелект приложение, което ще предоставя профил на всяко българско вино, което участва в конкурса, не само на наградените

 

- Към днешна дата как се позиционира българското вино на световната винена карта? И какви са тенденциите в консумацията на вино? 

- България е известна като винопроизводителна страна, но дори и професионалистите нямат добри познания за тероара, вината и състоянието на съвременното производство в България. Необходими са много повече маркетингови усилия за повишаване на видимостта на страната и повишаване на положителния имидж. Новите тенденции са в голяма степен свързани с биовина, натурални вина, както и вина без или с ниско съдържание на алкохол. Има бързо развиващ се пазар за този тип вина, до голяма степен движен от САЩ, Япония, но също и от традиционни пазари като Франция и Германия. 

- Какви български вина се предпочитат в чужбина ​- Бенелюкс, САЩ, и кои са по-големи консуматори на родно вино - българите, живеещи там, или местните хора?

- В Бенелюкс българските вина са добре разпространени в главния супермаркет, което ги прави достъпни и познати на белгийските любители на виното. Това е важно, тъй като Белгия е един от най-добрите пазари за вино, със средна консумация от 25 литра на глава от населението годишно. Интересното е, че вино като "Лева", продаванo в Carrefour Белгия, е съставено от типичен български сорт "Димят", така че е добър начин за популяризиране на тероара. В САЩ българските вина също се разпространяват в някои супермаркети, но те са по-добре видими в специализирани магазини.

България с фурор на Световното по вино през 2023 г. 

Concours Mondial de Bruxelles (Световното по вино) е престиж​ен и независим световен винен конкурс. Той е единственият пътуващ конкурс, като всяка година се провежда на различно място, например след България се проведе в Испания, а после - в Китай. Той е и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.
През 2023 г. България спечели от Световното по вино 40 медала (3 големи златни, 20 златни и 17 сребърни) за червено, бяло, розе и пенливо вино, както и най-високото отличие, т.нар. Revelation (вино откритие), за вино в света.  През 2023 г. България постига и най-висока успеваемост от 2016 г. досега, когато участва за първи път в Световното по вино. Съотношението медали спрямо подадeни мостри е 46%, при среден успех през последните 10 години от 40%. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?