Медната тел - пръв приятел в градината

Медната тел е чудесно средство в борбата срещу вредителите в градината. Може да послужи и като тор за растенията. Медната тел е мощно средство в борбата срещу заболяването фитофтора по домати. Методът обаче е ефективен само за превенция на  проблема, но не и в по-късен стадий.

За да се предотврати фитофтората, вземете меден проводник с дебелина 1 мм и го полирайте с фина шлифовъчна хартия или нож. Това трябва да се направи, за да се отстрани защитната PVC обвивка от проводника. Нарежете почистената тел на парчета с дължина 3-4 см. С парче меден проводник пробийте стъблото малко под първото листо. Краищата на телта леко се свиват. Скоро раната на доматите ще зарасне и растенията ще започнат да получават допълнителна защита.

Как действа? Сокът се движи непрекъснато нагоре и надолу по стъблото на растението и когато взаимодейства с жицата, той се насища с медни йони, които след това се носят заедно със сока до всички части на растението. Такава медна „присадка“ има благоприятен ефект върху устойчивостта на болестта на доматите.
Най-ефективно е процедурата да се извърши 2 седмици преди засаждането на разсад в земята. Ако моментът се пропусне, можете да го направите по всяко друго време.

За да се ускори растежът на различни култури, се използва т.нар. пръстенов метод. Увивате стъблото на растението с меден проводник на височина 3-5 см от почвата. Важно е да не прекалявате и по невнимание да отрежете стъблото. Този метод ще допринесе плодовете да получат повече хранителни вещества, отколкото корените на растението.

Някои градинари използват медни жици, за да предпазват овощните дървета от болести и да укрепят имунитета. За да направите това, малка част от телта, за предпочитане дебела, се забива в стъблото на възрастно дърво, а мястото над раната се покрива с градински лак. Скоро след това тя ще зарасне, а  металът ще храни дървото с полезни микроелементи.

Пригответе медната тел  и за работа в лозята. Предимството е, че тя не се къса с времето като въже и не ръждясва като желязната жица. В допълнение - с течение на времето гроздето се подхранва с микроелементи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?