Следвайте ни

Майски температури през септември

Масово зреене на късни сортове овошки, царевица и ориз

viber icon

В края на август в някои от полските райони на страната паднаха дъждове между 15-25 л/м2. Макар и ненавременни за късните пролетни култури, валежите подобриха условията за почвена влага в обработваемия орен слой след задълбочилото се лятно засушаване.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време, прогнозират от НИМХ. Средноденонощните температури ще са под климатичните норми за страната. В Пловдив и областта обаче ще са нормални за сезона. Сутрешните минимални температури ще са между 11 и 15 градуса, а максималните през деня - между 22 и 27 градуса. 

Прогнозираните валежи със стопанско значение в средата на периода предимно в районите от Югозападна България ще подобрят повърхностното почвено овлажнение. През периода при среднокъсните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. При късните хибриди ще протича млечна зрелост и преход към восъчна. При късните зеленчукови култури и трайните насаждения ще протича узряване на плодовете.

В районите, където се очакват валежи и подобрение на почвеното овлажнение, условията ще позволяват качественото провеждане на сезонните почвообработки и сеитбата на зимната рапица. Влажното време ще е предпоставка за развитие и заразяване с късно кафяво гниене по плодовете на овошките и сиво гниене по зреещата гроздова реколта. Ветровитото време и преваляванията ще ограничават възможностите за извършване на растителнозащитните пръскания.

През второто десетдневие на септември агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. Очакваното слънчево и топло време през повечето дни от десетдневието ще благоприятства синтеза и отлагането на повече захари в плодовете на есенните сортове овошки. До средата на септември късните царевични хибриди ще приключат развитието си, при ориза ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. През този период съществени валежи не се прогнозират и условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от слънчогледа и по-ранните хибриди царевица.

През третото десетдневие на септември ще се наблюдават обичайните за края на лятото и началото на есента преходни промени в агрометеорологичните условия, с по-ниски минимални температури. През втората половина от десетдневието във високите полета се очакват слани, което трябва да се има предвид при прибиране на зеленчуковите култури домати, пипер, зеле. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?