Следвайте ни

Стига, бе! Направиха маска за крави

viber icon

Според изчисления на учени селскостопанската дейност допринася най-много за глобалните емисии от парникови газове. Най-голяма заслуга за това има животновъдството. Това кара британеца Франсиско Норис да разработи маска за лицето на говедата. Целта е с нея да се намалят емисиите на метан с до 60%, съобщава AgroPortal24h. 

За разлика от хората, кравите отделят само малко количество метан чрез газове. Според Норис при тях това става основно по време на дъвчене. Метан излиза и през носа на говедата. Тук идва ролята на маската. 

Тя е изработена от огъваща се мека пластмаса и тежи под 100 грама. Приспособлението върви с комплект от вентилатори на соларна батерия. Маската улавя метана и го превръща във вода и CO2. 

На пазара изобретението ще бъде налично през 2021 г. Дотогава изобретателят си е поставил за цел да подобри ефективността й.

Освен че служи като катализатор, маската може да бъде носена непрекъснато, измерва температурата на животните, регистрира заболявания и при необходимост предупреждава животновъда. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?