Следвайте ни

Мария Василева от "Фермер на Тракия": Работим с грижа за здравето на нашите клиенти

viber icon

Да работиш в „ТКЗС кефа на шефа“ не е задължение, а кауза за производство на чиста храна. Още повече ако защитаваш веруюто, че чистата храна без заместители е грижа за здравето и живота. Тази максима е водеща в работата на Мария Василева - управител на фермерска мандра „Строево“ и дъщеря на нейния основател Васил Василев. Да има свое стопанство, е негова сбъдната детска мечта, дало повод работещите там да го именуват  „ТКЗС кефа на шефа“. 

Началото е поставено през 2015 г. със закупуване на земеделска земя и стадо с 50 овце от високомлечната и месодайна порода Лакон, от която се прави сиренето „Рокфор“. Към днешна дата стадата са 4, а животните 1000 на брой. Те се отглеждат оборно-пасищно, като пасищата - 120 декара, са изкуствено създадени в землищата на селата Строево и Труд. Общо обработваемата площ е 280 декара, на част от която се отглеждат люцерна, фуражни, многогодишни тревни и бобови култури за изхранване на животните. 

Следващата стъпка е през 2017 г. с построяване на мандрата по мярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., с което производственият цикъл се затваря.  Година по-късно излиза първата продукция.  Капацитетът на мандрата е дневна преработка на 1,5 тона. Към днешна дата там се произвеждат кисело мляко, сирене и кашкавал, с марка „Кеффа“, от овче и краве мляко, както и смес, като кравето мляко засега се изкупува от други ферми.  Продукцията се реализира в търговската мрежа, на фермерски пазари, а от миналата година е разработена и пазарна ниша в ЕС. 

С цел подобряване на млечността, във фермата се извършва експериментална и успешна селекция между различни породи овце - "Лакон" и "Вакла Маришка" и между "Аваси" и "Лакон". Мария Василева и фамилия, които дават хляб на 14 души, залагат на смели планове и в производството на месни деликатеси от овче, агнешко и телешко месо. В родопското село Беден, общ. Девин, отглеждат 120 глави от месодайната порода говеда "Херефорд". В с. Строево предстои да се изгради обор за още 100 крави от породата "Българско родопско говедо".

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?