Следвайте ни

Мария Тончева: Агросекторът крие огромен потенциал

viber icon

Мария Тончева е сред младите хора, за които земеделието не е само бизнес, а и кауза. Тя е трето поколение фермер, приела предизвикателствата на оранжерийното зеленчукопроизводство. И със сигурност е най-добрият юрист сред агрономите и най-добрият агроном сред юристите. Завършила е право, а скоро й предстои да защити магистърска степен по „Растителна защита“ в Аграрния университет в Пловдив. Смяната на курса в професионален план прави заради любовта си към растенията и в името на семейните традиции да се обработва земята. „Агросекторът има огромно бъдеще и възможност за развитие“, убедена е Мария. 

Днес тя е част от мениджърския екип на семейната фирма, която има модерен оранжериен комплекс в хасковското село Минерални бани. В бизнеса участват активно майка й баща й и брат й, а фамилията дава хляб на още 20 души. Стартът на оранжерията е преди 6 години с 15 декара, а от миналата година покритата площ е увеличена на 24 декара. Оранжериите са изградени по проект от Програмата за развитие на селските райони, по френска иновативна технология. Оборудването е последна дума на техниката в оранжерийното зеленчукопроизводство, а дигитализацията, която тепърва навлиза в земеделието в България, там вече се прилага успешно.

В оранжериите целогодишно се отглеждат домати и краставици по метода на хидропониката и всички правила за биологичното производство, което е и философията на фирмата. Отоплението също е екологично чисто заради близостта на съоръжението до минерални извори, които са основният източник на топлина. В оранжерийния комплекс се прилага и нестандартен, но изключително успешен метод, който подпомага развитието на зеленчуците. Те растат под звуците на подбрана класическа музика, а за благотворното й въздействие и в растениевъдството, и в животновъдството има безспорни научни доказателства. А съчетанието на професионализъм, прецизно управление на процесите и много грижи, които се прилагат в оранжерийния комплекс, гарантира получаването на вкусна и качествена продукция.

Тя се реализира на дребно и едро в страната. Основният проблем на фамилията, който е препъникамък за всички производители в България, е евтиният внос на зеленчуци. „Въпреки това успяваме да се справим и вървим напред. Стремежът ни е да работим по правила и да поддържаме високо качество на нашите зеленчуци, както и непрекъснато да се развиваме и усъвършенстваме“, казва Мария Тончева. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?