44

Маята - отличен тор за зеленчуци, ягоди и цветя

Знаем, че маята има различни приложения - тя е неизменна съставка за хляба и тестените изделия, за производството на бира, лекарства и добавки, както и средство за разкрасяване. Опитните градинари знаят, че маята е отличен тор за растенията и добър стимулатор на растежа. Тя е богата на протеини 65-66 процента, минерали, органично желязо и микроелементи. Есенциалните аминокиселини съставляват повече от 10% от масата на дрождите.  

Подхранването с дрожди активира образуването на корени: резултатите от експериментите показват, че веществата, отделяни от клетките на дрождите във вода, ускоряват появата на корени с 10-12 дни, увеличават броя им с 2-10 пъти. И там, където има активен растеж на корените, растението расте мощно и здраво. Разсад, торен с мая в началото на пролетта, е по-слабо издължен и понася по-добре пикирането. Торенето с мая е полезно за всички зеленчуци, ягоди, цветя.

Маята е доста жилава - издържа както на замръзване, така и на сушене. Но да не се забравя, че в студена среда развитието на гъбата забележимо се забавя. Следователно желаният ефект може да се постигне, като се прави подхранване с мая само в достатъчно топла почва.

Не трябва често да използвате мая за торене на почвата. Като се има предвид, че маята стимулира растежа, препоръчително е растенията да се хранят през пролетта и лятото, а също и да се използва за пресаждане.

В процеса на ферментация се наблюдава интензивна абсорбция на калий и калций. За да не се изчерпа почвата на тези елементи, се препоръчва допълнително добавяне на пепел или подходящи готови минерални торове.

Ето и някои рецепти за торене:

- Приготвя се разтвор от мая, прясно мляко и престояла топла вода в пропорция 100 г жива мая, 1/2 л мляко и 2 с.л. захар. Като шупне, разтваря се в 6 л хладка вода и се полива.

- Разредете 200 г обикновена хлебна мая в 1 литър вода. Преди торене допълнете обема на разтвора до 10 литра.

- 10 г суха мая + 2 с.л. захар се разтварят в 10 литра топла вода и се оставя за 2-3 часа. За подхранване получената настойка се използва в съотношение 1:5.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?