49

Маята е отличен тор за растенията

Маята е позната на всички. Тези малки едноклетъчни гъби - дрождите, са неизменна съставка на хляба и тестените изделия, те се използват за производството на алкохол, бира и квас, част са от лекарствата и биологичните добавки. Жените си правят маски с дрожди, а мъжете ги използват за приготвяне на домашно вино. Това може да завърши списъка с добре познатите й приложения, но градинарите имат още едно предложение: маята е отличен тор за растенията.  

Маята е богата на протеини, чието съдържание достига 65-66%, минерали, органично желязо и микроелементи. Есенциалните аминокиселини съставляват повече от 10% от масата на дрождите. Е, как да не използвате такава полезна съставка, за да подхраните растения си?

Как дрождите в маята са полезни за растенията: 

- маята е добър стимулатор на растежа на растенията и източник на полезни бактерии,

- подхранването с дрожди активира образуването на корени: резултатите от експериментите показват, че веществата, отделяни от клетките на дрождите във вода, ускоряват появата на корени с 10-12 дни, увеличават броя им с 2-10 пъти. И там, където има активен растеж на корените, растението расте мощно и здраво,

- растенията, хранени с разтвор на дрожди, стават по-силни и устойчиви,

- разсад, полят с мая в началото на пролетта, е по-слабо издължен и понася по-добре пикиране,

- има много добър ефект от поливането при вкореняване на розетки от ягоди.

Торенето с мая е полезно за всички зеленчуци, ягоди, цветя. Използването на разтвор от дрожди като допълнително кореново подхранване също се е доказало добре, пише kaktus.bg.

Рецепти за торене 

1. Разредете 200 г обикновена хлебна мая в 1 литър вода. Преди торене допълнете обема на разтвора до 10 литра.

2. Разбъркайте 100 г „сурова“ мая в 10 л топла вода, оставете за един ден.

3. 10 г суха мая + 2 с.л. захар се разтварят в 10 литра топла вода и се оставят за 2-3 часа. За подхранване получената настойка се използва в съотношение 1:5.

4. В 70-литров варел със зелена трева (1 кофа) добавете остатъците от сух хляб, крекери, сухари (0.5 кг) и 500 г мая. Използвайте след 1-2 дни.

5. 1 супена лъжица суха мая + 2 супени лъжици захар + 2 г аскорбинова киселина + шепа пръст - накиснете в 5 литра вода за 1 ден. За торене разредете в съотношение 1 литър настойка към 10 литра вода. 

Ако няма готова мая, можете да си направите натурална мая у дома, която по никакъв начин няма да отстъпва на закупената мая. Пшеничното зърно и шишарките хмел са подходящи за приготвяне на мая. 

Пшеничен квас: смелете 1 чаша покълнали житни зърна, добавете 2 с.л. захар и 2 с.л. брашно (до консистенцията на гъста каша) и оставете да къкри на слаб огън 15-20 минути. Оставете за 1-1,5 дни (докато се появят признаци на ферментация). Разбъркайте получената ферментирала маса в 10 л вода.

Квас от хмел: 1 чаша пресни (или сухи) шишарки хмел се заливат с 1.5 литра вряла вода и оставете да къкри на слаб огън за 1 час. Прецедете, след охлаждане добавете 2 с.л. захар + 2 с.л. пшенично брашно. Оставете за 2 дни на топло място. Към масата, която започва да ферментира, добавете 2 настъргани варени картофа и оставете за още един ден да ферментира. Полученият стартер се разрежда в съотношение 200 мл на 10 литра вода. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?