Следвайте ни

Мана, сиво гниене и молци нападнаха лозята

viber icon

Горещото  време създаде предпоставка за развитие на редица болести и неприятели по лозята. В региона са констатирани в различна степен поражения от мана, сиво гниене и оидиум, както и нападение на шарен гроздов молец. 

За поредна година в Пловдивска област е отчетено развитие на силен инфекциозен фон от оидиума през късната вегетация. Това налага пръсканията да продължат до пълно изчистване на допуснатите огнище от инфекции.

Решението за химична борба да се взима конкретно за всеки масив, според допуснатата зараза и агроклиматичните особености на микрорайона. При задържане на сухо и горещо време за борба срещу оидиум да се прилагат с предимство контактни, серни средства: Акоидал ВГ 0.25%, Кумулус ДФ 0.2-0.3%, Тиовит Джет 80 ВГ 0.2%, Солфоликид 0.3%.

На площи с късни прояви от мана по младия прираст борбата трябва да продължи със системни продукти. В микрорайони с регистрирани градушки да се приложи защитно пръскане с меден препарат до 24 часа от събитието с цел калциране на входните рани.

На сортове с регистрирано прошарване на грозда да се извърши предпазно пръскане срещу сивото гниене. Последното третиране срещу патогена по технологична схема се прилага до 20 дни преди узряване на грозда.

В района на Пловдив и Родопската яка е констатирано начало на излюпване на 3-то поколение шарен гроздов молец. При десертните сортове прагът на икономическа вредност /ПИВ/ на неприятеля е 7-8 гъсеници на 100 грозда, а при винените сортове: 10-12 гъсеници на 100 грозда. 

По-уязвими са десертните сортове със светла ципа и мискетов аромат. По засегнатите грозда се развива вторично сиво гниене, с което се влошава качеството на реколтата. В условия на трудна вегетация, като тази с чести валежи и силен фон от зарази от оидиум и маната, загубите от пропусната растителна защита срещу молеца са чувствителни.

При доказан праг на вредност да се извърши първо пръскане срещу гъсениците на 3- то поколение по следната схема: За всички райони в периода от 14-16.08. Десет дни по-късно третирането да се повтори.

Разрешени ПРЗ: Суми Алфа 5 ЕК/Сумицидин 5 ЕК/ 0,025% с 14 дни карантинен срок, Вазтак Нов 100 ЕК 0,0125% с 24 дни карантинен срок, Карате Зеон 0,02% с 10 дни карантина и др.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?