Следвайте ни

Малчуган от Пловдив с голяма награда от Фонд "Земеделие"

Рисунката на Александър Петровски ще му донесе таблет

viber icon

5-годишният Александър Петровски от Пловдив е големият победител в най-малката възрастова група в конкурса на Държавен фонд „Земеделие“ за детска рисунка „Защо да хапвам плод, мляко и мед“. Творбата на малчугана от ДГ „Рая” - момиче в носия и кошница с плодове, получи най-много точки от специално сформирана комисия от фонда.

Победители във 2-ра възрастова група - ученици от 1-ви до 4-ти клас в училищата и центровете за специална образователна подкрепа, са: Йоанна Пашова на 9 години от НУ „Васил Левски” в Пазарджик и Ния Пеева на 10 години от школа „Арт Попово” в Попово. Победителите в конкурса ще получат таблети.

Инициативата е част от информационната кампания за популяризиране на „Училищните схеми“,

които се прилагат в учебните заведения и детските градини.

Министерство на земеделието, храните и горите, в партньорство с Министерство на образованието и науката, стартира отново кампанията - „Супер фермер“. Инициативата е продължение на миналогодишното издание и е насочена към учениците от професионалните гимназии по селско стопанство. Тя има за цел да подкрепи младите хора, които на този етап правят своя избор на професионално развитие.

Предвид епидемиологичната обстановка в страната тази година

кампанията ще се проведе под формата на конкурс на тема: „Моето стопанство 2“

В него всеки ученик, обучаващ се по специалности от професионално направление „Растениевъдство и животновъдство“ от IX до XI клас, може да представи своята идея за стартиране на бизнес в областта на земеделието.

Разработките трябва да отговарят на определени критерии: избор на подходяща тема на идейния проект и формулиране на идеята, ясна  и точна обосновка на идеята, която да включва: актуалност и реалистичност.  За целта е необходимо проучване на пазара, внедряване и използване на иновации, както и обосновка за новостите, които биха допринесли за конкурентността и налагането на идеята на пазара на труда. Да се акцентира също на въвеждане на дейности и методи за опазване на околната среда или за хуманно отношение към животните. Важен е също социалният ефект от проекта - разкриване на работни места и интеграция на хора в неравностойно положение.

Проектите на участниците ще се оценяват от експертно жури, а за победителите в конкурса са предвидени награди. Крайният срок за подаване на заявления за участие е до 26 ноември 2020 г. на e-mail: [email protected]

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?