Следвайте ни

Малък Сечко застраши овошки и десертни лозя

Отрицателните температури крият опасност за есенници без снежен юрган

viber icon

След необичайно топлото за сезона време Малък Сечко ни изненада със студ и рязка промяна в агрометеорологичните условия. До края на второто десетдневие на февруари прогнозираните ниски минимални температури ще поставят на сериозни изпитания и студоустойчивостта на излезлите от принудителен покой ранно цъфтящи овощни видове и на някои десертни сортове лози, при които в началото на месеца бе регистрирано сокодвижение.

Във вторник със слаб, а в Източна България до умерен вятър от север-североизток ще продължи да прониква студен въздух. Облачността ще е предимно значителна, с по-съществени разкъсвания и намаления над Западна България.

Няма да има съществени валежи

Минималните температури в Пловдивска област ще са между минус 12 и минус 6 градуса, а максималните - от 1 до 7.  В сряда ще преобладава слънчево време. Вятърът ще стихне. Сутринта ще е доста студено, но дневните температури ще са по-високи. В четвъртък преди обяд облачността временно ще се увеличи, не са изключени и изолирани слаби превалявания от сняг. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. През уикенда ще се редуват облаци и слънце, като дневните температури няма да минат 8 градуса, а през нощта живакът ще се задържи на нулата.

През следващия седемдневен период прогнозираните поднормени, отрицателни, средноденонощни температури ще доведат до прекратяване на  вегетацията  при есенните посеви, ще задържат нежелателното преждевременно развитие при овощните култури. В полските райони прогнозираните стойности на минималните температури до минус 10-12 градуса, са над критичните за намиращите се във фаза трети лист и братене зимни житни култури. Ниските отрицателни температури в условия без снежна покривкаще бъдат опасни за есенниците, особено късно засетите посеви, след агротехническите срокове.

През следващите дни очакваното студено време, с макар и слаби валежи от сняг,

ще ограничава възможностите за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия.

Агрометеорологичните условия през третото десетдневие на февруари отново ще се определят от наднормени температури, които ще нарушават относителния покой при есенните посеви и принудителния при част от ранно цъфтящите овощни култури. При пшеницата ще се наблюдават фазите трети лист и братене. В крайните южни и югоизточни при някои раноцъфтящи костилкови видове (бадем, праскова, череша) ще протича набъбване, а на места и начало на разпукване на пъпките.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай