46
Следвайте ни

Made in Нидерландия: Правят веган пържоли от банани

viber icon

Neder Banaan е първата и единствена оранжерия за банани в Холандия. Там екзотичните плодове не се отглеждат в почва, а в саксии със субстрати от кокосови влакна. Това предотвратява атаките на патогенни почвени гъбички, нематоди и бактерии.

Например гъбички като Fusarium, които причиняват фузариозно увяхване, представляват глобална заплаха за популярното производство на плодове. Ето защо експертите от университета Вагенинген от много години изследват нови сортове банани и методи на отглеждане под ръководството на професор по фитопатология Герт Кем, пише agrozona.bg. 

„Ако не разработим нови сортове и методи за отглеждане на банани, ще останем без банани. За потребителите на Запад това може да е поносимо, но за повече от 400 милиона души в тропиците бананите са основният източник на храна. За много фермери в тропиците това е и незаменим източник на доходи. Така че е време да действаме“, казва Кема и уточнява, че готовата продукция има приложение от кулинарията до леката промишленост. 

По-голямата част от новата реколта от иновативна бананова оранжерия скоро ще бъде трансформирана в миниеклери, малки бананови торти и специални бири. Тези продукти ще бъдат разпределени в заведения за обществено хранене, хотели и старчески домове. 

Използва се обаче не само пулпата. Иновативните компании, които си партнират с Neder Banaan, имат свои собствени възможности за обработка на кората и стъблата. Например Banana Business ще направи Pulled Peel, веган заместител на месото от мариновани и пържени кори.

Musa Intimates ще изработи бельо от влакна, извлечени от стъблата на бананово растение, докато Yellow Pallet компресира влакната в транспортни палети -екологично чист заместител на дървесината.

„Ние правим иновации в малък мащаб, но по целия свят има огромно количество растения и бананови кори, които в момента се изхвърлят. Надяваме се, че нашите иновации ще вдъхновят производителите на банани по целия свят и ще допринесат за по-устойчив сектор“, призовава Питър Уинк, главен изпълнителен директор на Neder Banaan. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?