46

Люти чушки, тютюн и катранен сапун гонят въшки и мравки

Природните методи за борба с въшките по растенията са безвредни, евтини и доказани в практиката. За тях разказва Тихомир Трайков, администратор на  градинарската група за природно земеделие без химия, пише telegraph.bg. Ефикасно средство е комбинация от люти чушки пипер - една шепа и няколко разтрошени цигари. Блендират се в 1 л вода, а сместа се разрежда в още 9 литра вода. Престоява 8 часа. Прецежда се, добавят се 10 чаени лъжички сапун. Пръска се вечер. Това се прави само при положение, че няма калинки и техните ларви в градината, защото полезното насекомо, което унищожава въшките, хранейки се с тях, ще загине. Ако вече се е появила калинка, тогава търпеливо изчакайте, защото тя ще изчисти растенията.

В групата има и други съвети срещу въшки: тинктура от лук, коприва и листа от домат. Попарват се всичките растения и се оставят да изстинат. После  се разреждат с вода 1/10 и се напръсква два пъти седмично. Към разтвора се прибавя и настърган домашен сапун, който играе ролята на прилепител.

Има и рецепта с прясно мляко. Смесват се 0.5 л прясно мляко, 20 капки йод в 5 литра вода и се пръска. Третирането се повтаря след няколко дни или се редува с лют пипер. Накисват се 5 с.л. лют пипер за 24 часа, прецеждат се и се разреждат в 5 л вода.

Друг метод за борба с въшките се състои от смес от течен сапун, оцет и чесън на прах. Разреждате с малко вода и наливате в пулверизатор. Пръскате листата отдолу. Ако има мравки - смачкайте листо от домат и го сложете около растението.

Друга интересна рецепта срещу мравки - другата напаст в градината, е с брезов катран от аптека или катранен сапун. Смесват се 20 мл брезов катран плюс 5 л вода. С това се полива мравунякът и там, където ходят мравките. Второ, смес от 50 г настърган катранен сапун се разтопява в 5 л вода. С така приготвения разтвор се пръскат растенията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?