Следвайте ни

Лозари настояват за по-високи субсидии

Мярката de minimis едва покрива 5-6% от разходите

viber icon

Да се увеличи пряката субсидия на лозарите, която в съседните страни е значително по-голяма. За това апелира Петьо Бошнаков  - един от най-големите производители на грозде в Североизточна България и член на Управителния съвет на Черноморската лозаро-винарска камара.  

От бранша са категорични, че обемът на помощта по мярката de minimis е много малък, около 5-6% от общите разходи, което прави средствата крайно недостатъчни. За винени лозя бяха отпуснати до 250 лв./ха, което е 25 лв./дка.

"Няма преференции, а

разходите са около 6-7 пъти над тези, които са за техническите култури.

Процентът на пряка субсидия при нас е незначителен и не играе никаква роля, докато в съседните страни субсидиите достигат 180 евро/дка. Те могат да си позволят да продават по-евтино от нас и през изминалите години имаше значителен внос на грозде от Румъния, Македония. Част от този внос беше в сивия сектор, което още повече пречи на легалното производство у нас“, обясни Бошнаков.

Според него тазгодишните  ниски добиви заедно със запазващите се ниски цени, както и увеличаващите се текущи разходи по производството и липсата на работна ръка ще имат неблагоприятен ефект върху развитието на сектора.

Лозарят коментира, че 

спадът в добива на грозде е 30-40% заради сушата това лято.

„В Южна България има повече поражения върху реколтата, особено върху червените сортове, които по-късно зреят. Качеството на прибраното до момента грозде е отлично, с много високи захари, но някъде има спад в киселинността", каза Бошнаков. 

Той прогнозира, че сушата тази година ще се отрази и на реколтата през следващата. Лозята задават своето плододаване още от текущата година и това неминуемо ще създаде стрес в растенията и ще има проблем със следващата реколта. Затова през 2021 г. също не се очакват високи добиви, независимо дали ще е по-благоприятна от климатична гледна точка.

Бошнаков припомни, че драстичният спад в изкупните цени на гроздето е настъпил преди две години, когато средните равнища от 80-90 ст./кг паднаха на 50-60 ст./кг.  Тенденцията се опитала да се запази и тази година, но липсата на достатъчно реколта повишила цените. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?