Следвайте ни

Лозари и овощари откриват стопанската година

Време е за зимни пръскания на овошките и резитба на лозята

viber icon

Месец февруари пристигна със слънце и пролетни температури. Те ще се задържат и през следващите седем дни. В Пловдив се очаква живакът до достигне 17 градуса в четвъртък, а нощните температури няма да падат под нулата. Дъждове не се прогнозират, но кратки заоблачавания временно ще закриват  слънцето. Рязкото застудяване в края на миналата седмица, след необичайно високи януарски температури, прекрати нетипичната за най-студения месец от годината вегетация при есенните посеви, задържа преждевременното развитие при някои ранно цъфтящи овощни култури в част от полските райони на страната.

Очакваното затопляне и обилно снеготопене ще повиши риска от преовлажнение

на посевите и повреди от изкисване при есенниците на места в крайните източни и южни райони на страната. Прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще надвишават значително климатичната норма, а през втората половина от периода ще се доближават до биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. В началото на февруари при пшеницата ще наблюдават фазите трети лист и братене, сочи прогнозата на секция „Агрометеорология“ към Националния институт за метеорология и хидрология.

Условията  ще са подходящи за провеждане на резитби в лозовите и овощните масиви. Прогнозираните високи стойности на дневните температури за началото на февруари ще позволяват провеждане на зимните растителнозащитни пръскания при овощните култури и резитба на лозята.

В края на първото и началото на второто десетдневие на месеца се очаква

понижение на температурите, което ще възпрепятства преждевременната вегетация

при есенните посеви и при някои ранно цъфтящи костилкови овощни видове в полските райони на страната.

През третото десетдневие агрометеорологичните условия отново ще се определят от наднормени температури, които ще нарушават относителния покой при есенните посеви и принудителния - при част от ранно цъфтящите овощни култури. В края на февруари при зимните житни култури на места в Южна България и по Черноморското крайбрежие ще се създават условия за протичане на забавена вегетация, но съществена промяна във фенологичното състояние на посевите не се очаква. При пшеницата ще се наблюдават фазите трети лист и братене. В крайните южни и югоизточни при някои ранно цъфтящи костилкови видове (бадем, праскова, череша) ще протича набъбване, а на места - и начало на разпукване на пъпките.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай