Следвайте ни

Лобисти натискат Брюксел да разреши отглеждането на ГМО зърно

viber icon

Има  опасност Европа да либерализира отглеждането на ГМО култури с оправданието да бъде конкурентоспособна на САЩ, Аржентина и Бразилия. Това става ясно след приключилия европейски съвет по земеделие в Брюксел.

Силни политически лобита на Франция и Германия седят зад концепцията за одобрението на отглеждането на ГМО зърно - предимно ГМО царевица, ГМО пшеница френска селекция и ГМО соя. Подкрепата от Германия е във връзка с немските концерни, специализирани в производството на агрохимия за ГМО растения. Отглеждането на ГМО зърно има силно лоби и от страна на Португалия и Испания.

На фона на всичко това общи приказки за "биопроизводства", "зелена архитектура" и т.н. са абсолютно безпредметни и служат единствено за параван на силната зависимост на институциите с корпорациите в сферата на земеделието, агрохимията и международната търговия със зърно, пише agroclub.bg.

За да не е фрапиращо намерението, чиновници от Брюксел са заменили във всички документи и доклади наименованието ГМО (GMO) - с НГТ (NGT) (нови генетични технологии). По този начин се опитват да внушат на обществеността, че става въпрос за нещо различно от ГМО, и да прокарат своите корпоративни интереси.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?