Лавандулата измества картофите и тютюна
Алтернативното земеделие е по-лесно и икономически по-изгодно за монокултурните райони
- 15:38, 09.04.2019
- 577
- 0
Двойно са се увеличили от 2016 г. досега площите с разсад на лавандула в Смолянско, сочат данните на Областна дирекция „Земеделие“ - Смолян. Родопчани все по-често заменят площите с картофи и тютюн с лавандула. Модата в препитанието с алтернативната култура е обхванала десетки села в половината област.
Причината е, че алтернативното земеделие е много по-лесно и по-добре заплатено на този етап в сравнение с традиционните за Родопите картофи и тютюн, казват производителите. Първи разсади с маслодайното растение започнаха да произвеждат преди две години в общините Баните и Мадан. Тази година разсад отглеждат вече стопани в четири общини в областта - Баните, Мадан, Златоград и Неделино, сочат данните на Държавен фонд "Земеделие". Оперативната информация на фонда е, че в четирите общини 80 дка са засети с лавандула.
Цифрата на площите е внушителна, като се има предвид разкъсаните на малки имоти и нивички парцели в планината и огромния брой разсад, който се гледа на малка площ - 300 000 бр. за 1 дка. Много по-малко са обаче официално регистрираните площи с разсад на лавандула - през 2018 г. са регистрирани 6,23 дка в общините Баните, Мадан, Неделино и Златоград. Спрямо 2017 г. площите на светло са се увеличили едва с 3 дка. Само в община Баните тази година са засети 10 млн. коренчета разсад на лавандула. Хората са посадили с 15-20% повече площи от миналата година, тъй като миналогодишната продукция им се изкупи и са доволни. С лавандулата си добавят доход без толкова проблеми и труд. Заменят с разсад на лавандула площите с картофи, тъй като растението не изисква големи площи, а в отглеждането са ангажирани целите фамилии, от най-малките до най-възрастните. Работата не е толкова трудоемка като тютюна и картофите, а приходите не са лоши, коментира кметът на община Баните Милен Белчев. Заради масовото садене на лавандула в региона от Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян предупреждават стопаните, че културата е потенциален гостоприемник на бактериалната болест Xylella fastidiosa, която е една от най-опасните растителни бактерии в световен мащаб, с огромно икономическо въздействие върху селското стопанство, обществените градини и околната среда. Патогенът се пренася чрез много видове цикади, които е достатъчно да се хранят два часа със заразените растения, за да станат преносители на бактерията. От дирекцията настояват стопаните да се регистрират при тях, за да се изследват редовно почвите и растенията им за евентуална зараза. Уведомили сме с писма кметовете на общините, където е съсредоточено това производство. Като институция, осъществяваща официален фитосанитарен контрол, сме длъжни да контролираме болести и неприятели, карантинни за страната, както за предотвратяване на навлизането им, така и за неразпространяването им.
Производителите са информирани да са внимателни, когато закупуват материал за производство на резници, който трябва да е придружен с документ за произход, така и да наблюдават какво се случва в създадените насаждения.
Информираността на производителите е основен момент за предотвратяване или навременно унищожаване на евентуални появи на вредители, посочват от Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян.
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни