2374

Латинката гони вредители и плевели

Латинката (настурция), която може да се отглежда като цвете, билка и зеленчук, е естествен враг на много вредители в градината.

Латинките често се отглеждат като капани в придружаващи насаждения, а също в околостволовите кръгове на овощните дървета, привличайки листни въшки, охлюви и други вредители. По този начин предпазват плодовете и зеленчуците от нападение.

Капаните са вид жертвени растения, които се унищожават заедно с “пътниците” или предварително се обработват с химични препарати. Често можем да унищожим само част от растенията, но поради бързия растеж те лесно компенсират загубата. При слабо нападение насекомите ентомофаги също се справят отлично.

На местата с белокрилки настурцията ги привлича силно с аромата си. Засадена близо до зелето, тя ще привлече вредителите и те ще снесат яйцата си върху листата, където могат да бъдат намерени и изхвърлени.

За борба с плевелите най-често се използва мулч. Настурцията е жив мулч, който има голяма покривна способност и активно увеличава територията по време на вегетацията. Ароматно и ефективно - всяко растение от стелещите се видове покрива голяма площ.

Помага да се намали и рискът от болести. Латинката, отглеждана като съпътстващо растение, може да изпълнява н​яколко функции. Засадена до краставиците - подобрява вкуса, енергията и скоростта на растеж на зеленчука. Когато се засаждат в близост до домати и пипер, тогава латинките предпазват зеленчуците от гъбични заболявания, съветват от sinor.bg.

В ролята им на почвопокривно растение настурциите предпазват от разпръскване по ниските листа на доматите и пипера на вода от повърхността на почвата, често съдържаща патогени. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?