Следвайте ни

Ландшафтен архитект култивира диви растения

Целта му е да предизвика интереса към българските видове

viber icon

Да култивира декоративни растения от дивата флора на България, се е заел ландшафтният архитект Камен Бакърджиев. Експериментите провежда в родното си село Орешник. Паралелно с това отглежда десетки цветни видове в свой градински център. Наскоро той спечели награда от 5 хил. лв. в третото издание на Академия за местни предприемачи към Фондация Bcause с проекта си „Цветята на Камен“. Фондацията  подпомага иновативни проекти на млади хора. Средствата ще инвестира в изграждането на малка оранжерия, в отоплителна система и в разширяване на асортимента. Проектът ще се реализира паралелно с изследователската му дейност по култивирането на диви растителни видове. 

В нашата флора има изключително много декоративни растения с качества, които са не по-ниски от чуждите декоративни, които традиционно засаждаме. Целта му е да събере точна информация, за да предизвикам интереса към българските растения. Само така ще устоим на голямата конкуренция от чужбина, тъй като

страната се залива с вносни растения на много по-ниска производствена цена. 

Но едно растение, което е отгледано в България, винаги е по-хубаво, защото е адаптирано много по-добре към местните почвено-климатични условия, а това е изключително важно, категоричен е Камен Бакърджиев.

От три години той се опитва да култивира 16 вида растения. Сред тях е жълтият равнец, който е и билка. Растението е лесно за отглеждане в домашни условия, с много дълготраен цъфтеж и изключително висок декоративен ефект. Камен експериментира също с бял равнец, Алисум, както и с няколко вида карамфили. Обяснява, че в българската флора има десетки видове декоративни карамфили. Специално Алисум, известен и като Лобулария, е не много познат вид. Това е красиво, висящо и медоносно растение, което цъфти в бели и лилави тонове.  Семената от всички 16 вида са събрани с много обикаляне и издирване сред природата, за което му помагали и приятели. В момента прави наблюдения върху растенията, за да види колко е периодът им на цъфтеж, как се държат при градински условия, колко време издържат и др. Благодарен е на своите вдъхновители - доц. д-р Антоанета Петрова, директор на ботаническата градина към БАН, и доц. д-р Борис Асьов, микробиолог в БАН.

От цветарство Камен започнал да се увлича от дете

Като малък помагал на баба си, която била любител цветар и отглеждала десетки видове в дворната градина. Професионалния път обаче му посочила  преподавателката му по цветарство в Лесотехническия университет доц. Златка Кабатлийска. След като се дипломирал, работил извест​но време по специалността си в София, но решил, че има сили да подхване свой бизнес. Така, завръщайки се миналата година в родния дом, 32-годишният ландшафтен архитект открива своя градински център „Цветята на Камен“. Стартира с една малка оранжерия от 84 квадрата, а тази година изгражда втора. Отглежда много и разнообразни цветни видове - както едногодишни, така и многогодишни. Заложил е 65 вида от над 200 сорта, с много цветови вариации, които са основно градински и балконски цветя. Сред тях фигурират както традиционните теменужка, петуния, тагетес, кученце, карамфил, далия, циния и др., така и някои нетипични и рядко намиращи се на пазара видове, като гаура, немезия, агастаче, декоративен тютюн, ехинацея и др. 

 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?