Следвайте ни

Кунка Петкова, която отглежда екзотични гъби: Ще скъсим пътя от фермата до трапезата

viber icon

Кунка Петкова е бивш рейнджър. След като сваля пагона през 2014 г., приема  предизвикателството на друг фронт. Тя и съпругът ѝ, колега от 61-ва Стрямска механизирана бригада, изграждат в село Отец Паисиево първата у нас ферма за култивиране и производство на гъби шийтаке по оригинална японска технология. Сертифицирана като биологична, тя е учебен център за българи и чужденци.

На площ от 2,5 декара освен шийтаке се отглеждат и други екзотични гъби

- кладница, рейши, пино-пино и др. Фамилията е изградила и преработвателен цех в Карлово. Оттам гъбите излизат в прясно и изсушено състояние, също и консервирани. Продават се основно на фермерски изложения, както и на  фермерския пазар „Натурално“ в Пловдив, а преди ковид пандемията и в ресторанти. Целта ни е да стигнем директно до крайния потребител, което е много важно за нас и за нашата идея -  пряка кореспонденция между производител и потребител, казва Кунка.

Национални или европейски средства за стартиране на бизнеса не са използвани, тъй като този вид гъби не се подпомагат по нито една програма. Инвестицията е собствена, с кредити и със спечелени средства от заплатите им като военнослужещи и от мисия в Афганистан.

Всички инструменти, които използват в производството, са от Япония

заради специфичната технология. Мицелът е биологично сертифициран, внос от Австрия. Особеното в производството е, че гъбите шийтаке се развиват върху дървени трупи с определена дължина, като най-добрият материал е дъб. Предимството е не само във външния вид, но и по отношение вкусовите качества и най-вече съдържанието на ценни вещества.

Кунка Петкова е инициатор на стартиралата наскоро кампания “Добро За Теб Добро За Фермата”, която реализира заедно с няколко земеделски производители, участващи на фермерския пазар „Натурално“ в Пловдив. Целта на кампанията е да свързва хората на работното им място с производителите на фермерски продукти чрез директна  поръчка и доставка на цени на производителя. Чрез “Добро За Теб Добро За Фермата” потребителите на чиста и натурална фермерска продукция имат възможността с една доставка да поръчат продукти от различни производители на техните цени, казва Кунка Петкова.

 

Наградата е признание за успеха

Освен приза "Фермер на Тракия" в раздел "Растениевъдство", Кунка Петкова получи още една награда - от специалната селекция червени вина F2F на винарска изба New Bloom Winery. Тя ѝ бе връчена от оперативния директор на „Агрион“ и Агробизнесмен на 2020 - Николай Минев. „Като фермер и агробизнесмен на България знам колко усилия изисква да се отглеждат земеделски култури под открито небе. Считам, че тази награда е и признание за успеха на усилията и труда на една дама да се справя в един доминиран от мъжете сектор“, каза Минев на церемонията по връчване на наградите.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Maina

Maina

20.04.2021 | 19:21

Kynka maina s avtomat. Kynka berachka na gabi. Kynka maina Kynka.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?