Следвайте ни

Краставиците поскъпнаха почти двойно

viber icon

В рамките на последната седмица се отчита повишение на средните цени на едро на почти всички основни зеленчуци, предлагани на тържищата в страната по това време на годината - от 2,8% при оранжерийните домати до 20% при зелето. Цената на едро на пъпешите се задържа на нивото от предходната седмица, а единствено полските домати поевтиняват с 1,9%.

Годишните изменения на средните цени на едро на основните плодове и зеленчуци са предимно в посока нагоре. По-значително увеличение е налице при зелето, прасковите, зеления пипер и краставиците (от открити площи и оранжерийни) - в границите от 27,3% до 78,5%, а по-умерено - при картофите и оранжерийните домати - респективно с 1,4% и 9,6%. Същевременно дините и ябълките са поевтинели съответно с 9,3% и 13,8%.

Към 18 август 2021 г. средните изкупни цени на рапица и царевица за страната отбелязват известна корекция в посока надолу, съответно с 0,3% и 1,5% на седмична база. Леко седмично поскъпване е налице при ечемика - с 3%, а по-съществено - при пшеницата - с 13,2% за хлебната и с 14,1% за фуражната. Без промяна остава цената на слънчогледа.

В сравнение със същия период на миналата година, слънчогледът е поскъпнал със 73,9%, а пшеницата, ечемикът, царевицата и рапицата - в границите от 23,4% до 40,3%.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мильо

Мильо

31.08.2021 | 15:12

Ковидидиотите да си ги наврат отзад!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?