Следвайте ни

Краставици растат под звуците на военни песни и частушки

Руснакът Валерий Даниленко увеличава добивите, свирейки в оранжериите на акордеон

viber icon

Жител на руското село Тес в Красноярския край доказа, че растенията не само чуват, но и с удоволствие слушат музика.

Валерий Даниленко, който има 15 оранжерии с краставици - 7000 корена, всеки ден събира невероятен урожай, като свири на зеленчуците от семейство Тиквови на акордеон.

Плантацията обича тази музиката  и благодарение на нея дава отлични добиви. Всяка сутрин руснакът събира 160 кг отбрани краставици.

Който и да е ботаник ще ви каже, че това е невъзможно, защото един зеленчук не може да се отгледа толкова скоростно. Валерий вече доказа обратното и кани специалистите да се убедят сами.

Учените засега мълчат и не са направили опит да разобличат успешния фермер, който се отнася към растенията си като към високоинтелектуални същества.

Вечер Даниленко взема своя акордеон и обхожда оранжериите с акордеона. Той свири композиции в жанра болеро, военни песни и руски частушки.

Под влияние на музиката краставиците вече са надминали човешки ръст и са заприличали на тропически лиани. Според Даниленко това не е достатъчно и може още да растат.

Краставиците са посадени по каноните на лунния календар, който е в основата на биодинамичното земеделие. Те са едри, с нежна повърхност и много вкусни.

За да подобри реколтата, фермерът използва торф, а поливането извършва с тръби,  които са вкопани в почвата, за да не пречат на краставиците. 

Отглеждането на зеленчуци е семеен бизнес за Даниленко. В работата участват съпругата, синът и снахата.

Бизнесът, който е започнал преди повече от 20 години, е толкова успешен, че Даниленко си позволяват да наемат и работници в оранжериите.

Концерти на краставиците обаче изнася единствено Валерий, защото само той знае коя музика е на сърце на растенията.

Той е убеден, че зеленчуците отдавна са свикнали с него и позитивната енергия, която излъчва. Не е ясно как ще се държат краставиците, ако някой цигулар, който по-скоро иска да си отработи парите и да си тръгне, попадне в оранжерията.

Чудотворното въздействие на музиката над растенията Даниленко забелязал съвсем случайно преди няколко години.

Една пролет неочаквано настанали студове и се наложило денонощно да се отопляват оранжериите. Докато дежурел през нощта, руснакът вземал акордеона си и се забавлявал, като свирел, за да убие времето и скуката.

След седмица той забелязал, че оранжерията, където предпочитал да музицира, започнала да дава повече краставици. Валерий не разбрал веднага каква е причината, докато съпругата му на шега му казала, че може растенията да си падат по акордеона.

Фермерът решил да провери тази хипотеза и започнал да свири във всички оранжерии. Резултатът не закъснял - краставиците започнали да зреят буквално пред очите му. 

Валерий освен всичко е колекционер на акордеони. Той притежава десетки инструмента, в това число и електронни. Някои от тях са особено обичани от краставиците.

Експерименти как музиката въздейства над растенията се правят от 60-те години на миналия век. Например през 1963 г. американският ботаник Александър Галахър доказал, че гераниумът цъфти почти един и половина пъти по-бързо, когато край него се носи тиха музика от оркестър.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?