49

Костното брашно е ценен тор за зеленчуци и цветя

Костното брашно е ценен естествен органичен тор, богат на фосфор, калций, азот и много микроелементи. Както подсказва името му, получава се от обработени кости на животни и птици. Съдържа азот - 1%, фосфор - 29-34%, калций - до 45%. Богат е на микроелементи като сяра, натрий, хлор, манган, йод, цинк, желязо, мед. В костното брашно обаче няма калий. Следователно, прилагайки го, е необходимо да се въведе и толкова дървесна пепел, която е богата на калий.

Шест месеца след нанасянето на костно брашно като тор почвата става по-мека и питателна. При растенията развитието се подобрява, растежът се активира. Растителните тъкани стават по-здрави и устойчиви. Имунитетът на растенията срещу различни заболявания и вредители се повишава. И още ползи - кореновата система укрепва, растежът на корените се ускорява, което допринася за по-доброто хранене на растенията. Положително влияе върху растежа на леторастите и плододаването. Цъфтежът се подобрява, а реколтата се увеличава.

С костно брашно може да се торят всякакви зеленчукови култури. За целта се извършва разпръскване на праха по почвата, преди да се копае през есента или пролетта. Нормата на приложение е 100-200 г на 1 кв.м. Освен това може да се използва както в оранжерията, така и на открити площи, когато се вкопава в почвата.

Освен зеленчуци с костно брашно могат да се торят овощни дървета, ягодови храсти, многогодишни декоративни цветя, а също и цветя на закрито. Когато подготвяте почвата за засаждане на разсад от цветя, се прилагат 2-3 чаши тор на 1 кв.м. Когато засаждате дървета или храсти, 2-3 чаши прах се вкарват в ямата за засаждане. При рози или божури - в ямата за засаждане добавете 2-3 с.л. прах.

Когато копаете лехи за ягоди, вземете 300 г на 1 кв.м. Възрастните ягоди се подхранват по време на цъфтежа и след плододаване, 20-30 г. за всяка туфа, чрез заравяне на праха в почвата. За подхранване на стайни растения е достатъчно да поръсите 1 ч.л. в саксията и внимателно да го заровите в почвата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?