46

Коя държава е европейски лидер в производството на сладка царевица

Сезонът стартира трудно, но производството на сладката царевица в Унгария все още е на върха в Европа. Тази година фермерите са засадили културата на площ около 300 - 330 хил. декара, като по този начин страната е най-големият производител на сладка царевица на Стария континент. 

Засиленото разпространение на вируса на мозайка от царевично джудже (MDMV) обаче, който порази големи части от страната, беше голямо предизвикателство за производителите. Според експертите това ще трябва да се има предвид в бъдеще във всяка сеитба и във всеки ландшафт. Устойчивостта към MDMV, която вече е почти задължителна в югоизточната част на Унгария, ще бъде основно условие за успешно отглеждане на сладка царевица. Екстремните метеорологични условия или недостатъците в технологията на отглеждане могат да отслабят запасите и може да настъпи сериозно понижаване на добива при хибриди без резистентност. 

На открит ден, проведен в Хайдусобосло, Унгария, беше обсъдено как да се запази конкурентоспособността на производителите на сладка царевица. За тази цел размерът на поливните площи и делът на сортовете, устойчиви на вируса MDMV, трябва да бъдат увеличени в краткосрочен план. 

Този сезон екстремната суша оказа сериозно въздействие върху земеделието, включително и при производството на сладка царевица. В региона повече от една трета от ранните неполивни насаждения не могат да бъдат ожънати, а останалите площи често се характеризират с изключително нисък среден добив от 200-700 кг/дка. Това е сериозна загуба както за фермерите, така и за преработвателите. Средните добиви от поливните площи също ще достигнат средно ниво от 1600-1800 кг/дка, но при сегашните климатични условия това означава успешно земеделие. 

Драстично покачващите се цени на суровините и енергията създават сериозни предизвикателства както за производителите, така и за преработвателите. Вече се вижда, че рентабилността на сектора в резултат на това е до известна степен намалена. Търсенето на сладка царевица обаче непрекъснато нараства. Няколко преработвателни предприятия в Унгария започнаха нови инвестиции и разширяване на капацитета през последните години.

Както производителите, така и преработвателите ще се стремят възможно най-голяма част от площта им за отглеждане да бъде напоявана в бъдеще, тъй като сега това е изключително важно за реколтата. В резултат на пандемията от COVID-19 и Брекзит се забелязва реорганизация на експортните пазари, която също беше повлияна и от войната в Украйна. Въпреки това преработвателите успешно реагираха на промените чрез навлизане на нови пазари и унгарската сладка царевица все още е търсена не само в Европа, но и по целия свят. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?