Следвайте ни

Коприва и черен оман правят чудеса със зеленчуците

viber icon

Доказано е, че различни треви са източник на екологично чисти и натурални торове. Такива са коприва, черен оман, хвощ, лайка, вратига и др. Торовете от тях са надарени с неутрално и бързо действие, имат висока усвояемост от растенията в периода на активен растеж. Тревните торове се отличават с висок показател на азот и калий. Освен това тези вещества могат да се използват като топливо или като листно подхранване.

Един от начините на приготвяне на органични торове е извлекът. За усилване на тяхното действие можете да добавите и минерални торове: дървесна пепел, птичи тор, люспи от лук, стрели от чесън. С особено висока ценност се отличават зелените торове от коприва и черен оман. Отварата или извлекът от коприва има оздравителен ефект, а също така стимулира растежа на растенията и изработването на хлорофил.

Този полезен тор влияе отлично на цветните, ягодовите и зеленчуковите култури. Извлекът се използва като течен тор, който трябва да се разреди с вода в съотношение 1:9. Мястото, което е полято с такъв разтвор, привлича дъждовните червеи. Торът от черен оман е отличен за култури, които се нуждаят от по-голямо количество калий: краставици, домати, фасул. Освен на калий черният оман е богат на фосфор, протеини, пепелни вещества. Затова при признаци, сочещи дефицит на калий, трябва да провеждате обработка с извлек от черен оман.

Технологията на приготвяне на такъв органичен тор се състои в накисването във вода в продължение на седмица на килограм ситно нарязани растения в 10 литра чиста вода. За разреждането на концентрирания тор трябва да се придържате към същите пропорции, както при копривата. Важна подробност е, че използването на разредената течност трябва да се прави в мрачни дни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?